Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fortvivlade-parisbor-katedralen-har-ju-alltid-funnits-dar/

Världen

Förtvivlade Parisbor: Katedralen har ju alltid funnits här

Bild 1 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 2 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 3 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 4 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 5 av 6
Foto: Mehdi Chebil
Bild 6 av 6
Foto: Mehdi Chebil

PARIS. Tusentals Parisbor samlades på måndagskvällen vid avspärrningarna runt ön Île de la Cité i floden Seine. En stum sorg låg över folkhavet, som växte snabbt och blockerade mycket av biltrafiken.

Rätta artikel

På varenda bro inom flera kilometers avstånd från Notre-Dame stod människor tätt samman och blickade mot rökpelaren. 

– Det är fruktansvärt. Så oerhört sorgligt. Jag har en stor klump i magen, säger 33-åriga Marine Chavanne, som knappt kan slita blicken från lågorna och de flygande gnistorna som slår upp mot skymningshimlen.

 

Tim Petrucola och Marine Chavanne. Foto: Mehdi Chebil

Tillsammans med sin vän Tim Petrucola såg hon bilderna först på tv – och som så många andra bestämde de sig omedelbart för att åka in till centrum.

– Katedralen har alltid funnits där. Jag ser den nästan dagligen. Vi Parisbor besöker den ju sällan, för det är så många turister – jag har inte varit inne i den sedan jag var tio år gammal. Men tillsammans med Eiffeltornet och Triumfbågen är Notre-Dame den kanske främsta symbolen för Paris. Det känns väldigt tungt och märkligt att se den brinna, säger Tim Petrucola.

– Det är så mycket historia där. Så mycket som bara förstörs, säger Marine Chavanne förtvivlat.

38-årige Pierre-Yves Bureau. Foto: Mehdi Chebil

När detta skrevs var brandorsaken ännu oklar. 38-årige Pierre-Yves Bureau var en av många som innerligt hoppades att det rörde sig om en olycka.

– Det här landet kan verkligen falla isär, brytas sönder, om det skulle visa sig vara något kriminellt, som ett terrorbrott. Det här är ju ett världsarv för hela mänskligheten, och en unik katedral för alla katoliker. Så jag hoppas verkligen att det var en olycka, säger den 38-årige Pierre-Yves Bureau bistert.

Marie-Madeleine Procureur. Foto: Erik de la Reguera

En bit därifrån står 60-åriga Marie-Madeleine Procureur och gråter, otröstlig. Hon ser oerhört ensam ut, mitt i folkhavet.

– Förstår ni inte vad det här betyder? Det är oerhört dåligt omen. Katedralen kan byggas upp, men inte de skatter och reliker som finns där inne, säger Marie-Madeleine Procureur och pekar mot katedralen.

Hon är praktiserande katolik, och en av många troende som samlats runt avspärrningarna. En del håller krampaktigt i krucifix. Andra håller om varandra och sjunger psalmer.

– Kristus törnekrona finns där inne! utbrister Marie-Madeleine Procureur förtvivlat.

Foto: Mehdi Chebil

I en sakristia i katedralen tronar Notre-Dames relikskrin, som innehåller vad som sägs vara en del av Kristi törnekrona. Även en del av korset och en spik lär finnas där.

Nu kan allt ha gått upp i rök.

– Detta är en sådan katastrof. Så hemskt. Så vidrigt, säger Marie-Madeleine Procureur och slår bort blicken från branden.

Runt henne mumlas det fraser som ”det är inte sant” och ”jag kan inte tro det”.  Och det är långtifrån enbart praktiserande katoliker. 

Parisbor av alla färger och bakgrunder stod denna kväll tillsammans, vanmäktigt blickande mot lågorna som förtärde Notre Dame, ”vår fru”. Orden räckte inte till. Tystnaden hördes desto mer.

Läs mer: 

Notre-Dame-katedralen i lågor: ”Allt håller på att kollapsa”

Brandorsaken: Spekulationer kring renoveringsarbete