Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Förväntningarna stora ­inför historiskt möte

01:04. Eritrea och Etiopien har undertecknat ett fredsavtal som sätter punkt på det 20 år långa kriget.

På lördagen landar Eritreas president Isaias Afewerki i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba för ett tre dagar långt statsbesök. Resan följer på den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds historiska besök i Asmara förra helgen, då de två ledarna formellt avslutade det 20 år långa kriget. Nu ska de mejsla ut detaljerna i fredsavtalet. 

Stämningen har varit avvaktande i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Invånarna är inte överdrivet entusiastiska kring den eritreanske despoten Isaias Afewerki som styrt sitt land med järnhand sedan självständigheten 1991, utan att något val någonsin ägt rum.

Men den etiopiska regeringen har uppmanat invånarna i huvudstaden att ge Isaias samma välkomnande som förärades Abiy Ahmed förra helgen då denne gjorde sin resa, den första av en etiopisk premiärminister på över 20 år, till Asmara. Eritreanerna kantade kortegevägen från flygplatsen till presidentpalatset där mötet mynnade ut i ett fredsavtal som hyllats både i regionen och globalt. 

Fredstrevarna skickades ut redan i september i fjol och förhandlingarna har sakta pågått i det tysta med en lång rad aktörer inblandade, bland dem USA, Förenade Arabemiraten (som till och med ska ha försett Isaias med Mercedeslimousiner och etiopiska flaggor inför statsbesöket förra helgen) och Saudiarabien. Afrikas horn har varit en geopolitisk nyckel sedan Suezkanalens öppnande 1869 och fred mellan de två länderna anses som avgörande för att hela regionen stabiliseras. På senare år har kriget i Jemen ökat det saudisk-emiratiska behovet av en bas i den eritreanska hamnstaden Assab. 

Foto: Erik Esbjörnsson

Avgörande för att avtalet kom till stånd var, enligt en källa med koppling till Etiopiens utrikesministerium, att Abiy hade utsetts till premiärminister. Han är ung, bara 41 år gammal, vilket ger den 72-årige eritreanske presidenten Isaias en senior roll i relationen, och han är inte medlem av TPLF, det parti i regeringskoalitionen som visat störst agg mot Eritrea och som tidigare dominerat den etiopiska politiken men som börjat marginaliseras efter Abiys tillträde. 

Fitsum Arega, stabschef hos Abiy, twittrade på måndagen ut de fem grundpelarna i fredsavtalet:

• Kriget, som skördat 80.000 människoliv och tvingat miljoner på flykt sedan demokratin satts på undantag och länderna militariserats, avslutas formellt. 

• De två länderna ska skapa täta band inom politik, ekonomi, säkerhet, samt inom kulturellt och socialt samarbete. 

• Handeln ska återupptas med ekonomiska och diplomatiska förbindelser som återupprättas. 

• Gränskommissionens utslag från år 2000 ska implementeras. 

• Båda länder ska arbeta för regional fred.

Den känsligaste punkten på listan har varit gränskommissionens utslag som Etiopien respekterat i teori men aldrig i handling. Nu tyder allt på att Etiopien kommer att avträda stridsäpplet Badme, en dammig småstad vid gränsen som landet ockuperat sedan kriget, mot att i gengäld få tillgång till hamnen Assab i södra Eritrea. 

Med Eritreas självständighet 1991 förlorade Etiopien tillgång till havet och landet har suttit i knäet på Djibouti som tagit ut stora transitavgifter för varor. Med Assab skaffar Etiopien förhandlingsutrymme gentemot Djibouti. Men frågan om gränsen förblir känslig, främst inom Abiys koalitionspartners TPLF som har sin bas i tigrayregionen som ligger längs gränsen. 

– Freden är bra men den kan inte bara fattas av ledare, folket måste också konsulteras, har flera tigrianer uppe vid gränsen sagt till DN under den senaste veckan i vad som låter som ett officiellt budskap som trummats ut av lokala TPLF-ledare i trakten. 

Underförstått: Abiy får inte köra över befolkningen i gränstrakterna när han skriver avtal med Eritrea. 

Isaias statsbesök pågår i hela tre dagar så det finns utrymme tidsmässigt att se över detaljerna i den framtida relationen mellan länderna. Skulle de köra fast, finns en VM-final i fotboll att titta på, ett Twittervänligt tillfälle för de båda ledarnas kommunikationsenheter. 

Fakta.Bakgrund

Etiopien har under de senaste månaderna genomgått en demokratisk vår, sedan regeringskoalitionen EPRDF i början av april utsåg Abiy Ahmed till ny ledare. 

Abiy har inlett en rad reformer där han liberaliserat såväl politik som ekonomi. 

Parallellt med det inrikespolitiska reformarbetet har han försökt förbättra Etiopiens relation till grannländerna. 

Förra helgen reste han till Eritrea där han undertecknade ett fredsavtal med sin motpart Isaias Afewerki.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.