Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fotvandrare fann unikt guldmynt i Israel

Foto: Ariel Schalit/AP

Det glänste till i gräset och fotvandraren Laurie Rimon böjde sig ned. Det hon plockade upp beskrivs nu som ett i det närmaste världsunikt fynd – ett nära två tusen år gammalt extremt sällsynt guldmynt.

Den osannolika upptäckten gjordes nyligen i norra Israel, i biblisk terräng i Galileen där Jesus sägs ha utfört mirakler. Myntet visar kejsar Augustus som styrde det romerska riket år 27 f.Kr. till 14 e.Kr.

Enligt expertisen blev myntet präglat år 107 på initiativ av kejsar Trajanus. Det bär texten ”Divus Augustus” (Augustus den gudomlige), rapporterar CNN.

I östra Galileen har genom åren hittats åtskilliga brons- och silvermynt från Trajanus tid. Men det existerar bara ett annat guldmynt tillägnat Augustus och det förvaras på British Museum i London, enligt den israeliska myntexperten Danny Syon.

Foto: Laurie Rimon med myntet. Foto: REX/Shutterstock

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.