Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fox ”rekommenderades” att använda okänd Sverigeexpert

Foto: Skärmdump från Fox News

Fox News hade blivit ”rekommenderat” att använda Nils Bildt i ett inslag om svensk invandring och integration, förklarar nyhetsbolaget i ett mejl till DN. Bildt presenterades som nationell säkerhetsrådgivare men är helt okänd i expertkretsar. Fox ska ta upp ämnet igen på måndag.

I torsdags intervjuades en viss Nils Bildt av Fox News-profilen Bill O’Reilly om kopplingen mellan invandring och kriminalitet i Sverige. Bildt presenterades som ”nationell försvars- och säkerhetsrådgivare”, men i de säkerhetspolitiska kretsarna i Sverige har han aldrig figurerat, vilket DN kunde berätta i fredags.

Läs mer: Okänd Bildt på Fox News

Det faktum att hans framträdande fått många ögonbryn att höjas på svenska UD, Försvarsmakten och bland svenska försvars- och säkerhetsanalytiker har gett saken spridning i en mängd amerikanska och europeiska medier. (Se skärmdump från Washington Post nedan)

Foto: Washington Post/Skärmdump

Producenten för Fox-programmet ”The O’Reilly Factor” förklarar skriftligen för DN att Bildts namn hade blivit rekommenderat när medarbetare letat lämpliga experter för ämnet.

”Vår bokare gjorde en rad förfrågningar och talade med folk som rekommenderade Nils Bildt, och efter att ha förintervjuat honom och granskat hans cv kom vi överens om att han skulle bli en bra gäst för ämnet den kvällen”, säger producenten David Tabacoff i ett uttalande.

Fox News berättar samtidigt att O’Reilly planerar att ta upp ämnet igen i måndagens program.

Nils Bildt, som tidigare hette Nils Tolling men bytte till Bildt i början av 2000-talet, emigrerade från Sverige redan 1994. Han har bott i USA i många år, och dessförinnan bodde han bland annat i Japan.

I inslaget i torsdags sade Bildt att kriminaliteten inte diskuteras ”ärligt och öppet” i Sverige och att det ”inte går att diskutera invandring i Sverige” samt att de svenska politikerna ”inte har någon som helst plan” för hur integrationen ska gå till.

Han är själv dömd i USA för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak, visar en dom i en distriktsdomstol i delstaten Virginia, Arlington General District Court. Papperen från domstolen visar att han erkände sig skyldig till brotten. 

I en kort mejlkorrespondens med DN har Bildt hävdat att uppgifterna inte stämmer, men han har inte utveckla saken närmare.

De som såg Fox-inslaget kunde utan vidare få intrycket att ”rådgivaren” Bildt på något vis var knuten till den svenska regeringen. Enligt Bildt hade han själv ingen kontroll över Fox News val av titel.

Nils Bildt driver flera säkerhetsföretag i USA, men det är oklart om något av dem är verksamt.

Läs mer: Fake Sweden expert on Fox News

Foto: Spiegel Online/Skärmdump

Foto: The Guardin/Skärmdump

Foto: The Independent/Skärmdump

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.