Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fox-tittare vet inte mycket om nyheter

Den som tittar på tevekanalen Fox och dess nyhetssändningar vet mindre om det som händer än de som aldrig ser på nyheter över huvud taget. Den slutsatsen går att dra av en ny studie.

Undersökningen som utfördes på 612 vuxna i delstaten New Jersey visade att de som tittade på Fox News visste mindre om det som hände i världen och USA än de som inte tittade på några nyheter alls, skriver Los Angeles Times.

Några av de nyheter som undersökarna från Fairleigh Dickinson University frågade om gällde händelserna under den arabiska våren och den republikanska presidentkandidatskampanjen.

De som lyssnade på den reklamfria radion, National Public Radio, visade sig betydligt mer välinformerade än Fox-tittarna. En av frågorna som visade på stora skillnader mellan radiolyssnarna och Fox-tittarna var om oppositionsgrupper i Egypten hade haft en viktigt del i att få den tidigare presidenten Hosni Mubarak på fall.

68 procent av NPR-lyssnarna svarade att dessa grupper hade varit en viktig orsak medan bara 49 procent av Fox tittare svarade detsamma.

Studien visade också att det lönar sig att läsa dagstidningar och att se på fördjupande program om ekonomi på teve.

– Resultatet visar att det är något med att titta på Fox News som får folk att svara sämre på de här frågorna än de som aldrig tittar på tevenyheter över huvud taget, säger professor Dan Cassino, professor vid Fairleigh Dickinson University.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.