Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FRA-härva får PP att andas vårluft

Foto: Wiktor Nummelin/TT/Scanpix

Vad var det vi sade? konstaterar EU-parlamentets piratpartister om uppgifterna om Sveriges del i USA:s dataövervakning.
Men FRA-härvan ger också vårkänslor inför EU-valet nästa år.

Från 7,1 procent i EU-valet 2009 rasade Piratpartiet till 0,6 i riksdagsvalet ett år senare. Och i dag pekar opinionsmätningarna på allt annat än några framgångar i de val som väntar under 2014.

Men nu är en av partiets kärnfrågor högaktuell igen, i och med avslöjandena om USA:s dataövervakning och uppgifterna om vad Försvarets radioanstalt (FRA) har bidragit med.

– Jag känner att det är på väg en nytändning, säger Christian Engström högt uppe i sitt kontorskrypin i EU-parlamentets runda torn i Strasbourg.

– Det här är precis vad vi sade 2008, men då kunde vi inte bevisa det. Det enda misstaget vi gjorde då var att vi underskattade hur djupgående den här övervakningen var och hur djupt insyltat Sverige är.

Nere i presscaféet i samma byggnad suckar parti- och parlamentskollegan Amelia Andersdotter över det svenska agerandet. Hon ger inte mycket för regeringens behandling av den dataskyddsförordning som är på väg genom EU-maskineriet.

– Den svenska regeringen är liksom tokig. Konsekvent så undergräver de i hela förordningen rätten till samtycke, rätten att ha kontroll över vem som har ens personuppgifter, varför och hur, hävdar Andersdotter.

De två piratpartisterna samarbetar i Bryssel främst med olika miljö- och vänsterpartier och hoppas snart även få med sig den socialdemokratiska gruppen om sin syn på en öppnare upphovsrätt. Engström – med förflutet inom Folkpartiet – tycker dock inte att PP har blivit ett vänsterparti.

– Vare sig skyddet för privatliv eller att reformera upphovsrätten är ju en höger- eller vänsterfråga. Det råkar bara vara så att partierna på vänsterkanten verkar ha varit lite snabbare. Jag hade själv hoppats att liberalerna skulle vara snabbast.

För fem år sedan rasade Junilistan ut ur EU-parlamentet efter att under en mandatperiod ha gått från succé till glömska i väljaropinionen. Ett politiskt mirakel krävs om inte Piratpartiet ska drabbas av detsamma.

Christian Engström är ändå optimist.

– Jag tror att vi blir omvalda. Det är inte omöjligt. Varje år är det en årskull som slutar rösta och ersätts av en kull ungdomar som är uppvuxna med internet. Nu är det ungefär 500 000 röstare som aldrig röstat i ett EU-val förut. I den bemärkelsen har vi tiden på vår sida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.