Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fragan-som-inte-fatt-svar-vad-hande-med-madeleine-mccann/

Världen

Frågan som inte fått svar: Vad hände med Madeleine McCann?

01:32.

Den brittiska flickan Madeleine McCann försvann under en semester i Portugal. Fallet blev världskänt och teorierna har varit många om hennes försvinnande. Här berättar hennes  en  hennes föräldrar om saknaden och om hoppet som ännu finns inför tioårsdagen av hennes försvinnande.

Den 3 maj 2007 försvann treåriga Madeleine McCann från ett hotellrum i en semesterort i Portugal. Den försvunna flickan blev snabbt en världsangelägenhet – och många år senare söker polisen fortfarande svaret på vad som hänt henne.

Den 28 april 2007 åker trebarnsfamiljen McCann på semester till den portugisiska Praia da Luz på semeter. Sju vänner och deras barn är med på resan till den populära semesterorten. Den tredje maj, familjens sista semesterdag, spenderar de vid hotellkomplexet Ocean Clubs pool, och vid sjutiden lägger föräldrarna Kate och Gerry treåriga Madeleine och hennes tvååriga tvillingsyskon Amelie och Sean i familjens tvårumslägenhet.

En och en halv timme senare lämnar föräldrarna barnen sovandes i ett av rummen, för att äta middag med sina vänner på en närliggande tapasrestaurang. Madeleine McCann ligger i en vanlig säng i barnens rum med ett gosedjur bredvid sig, klädd i rosa pyjamas, de två tvillingarna ligger i barnsängar mitt i rummet. För att snabbt kunna komma in och ut lämnar föräldrarna altandörren olåst.

Varje halvtimme turas föräldrarna om att titta till de tre barnen under kvällen. Den första kollen gör pappan, Gerry McCann strax före 21.00. Han säger senare att allting verkar normalt i lägenheten – förutom att dörren till rummet där barnen sover är öppen när han kommer dit, trots att han lämnat den på glänt när de gick ut för och äta.

Gerry McCann stänger dörren och återvänder till restaurangen. Nästa koll gör en vän till familjen på väg för att titta till sina egna barn. Han kommer senare berätta att han inte har tittat så långt in i rummet att han kunnat se om Madeleine fortfarande ligger i sin säng.

När Kate McCann beger sig till lägenheten för att se till att allting är okej med barnen klockan strax efter 22, upptäcker hon att Madeleine inte längre ligger i sin säng. Dörren till barnens rum är vidöppen och Kate McCann ser att fönstret, som föräldrarna hållit låst under hela semestervistelsen, står på vid gavel.

– Madeleine är borta! Någon har tagit henne, skriker Kate McCann när hon springer tillbaka till restaurangen.

Tio minuter senare gör paret en polisanmälan om Madeleines försvinnande genom hotellkomplexets reception. Den polisanmälan blir startskottet för en av de största utredningarna om en försvunnen person någonsin.

Snart sprids bilden på treåriga Madeleine McCann över världen och fallet blir ett av dem som engagerar människor över kontinenterna. Vid tioårsdagen för försvinnandet, som fortfarande inte lösts, är intresset fortfarande stort för Madeleine McCann och hennes familj.

• • •

Hotellområdet Ocean Club där Madeleine försvann den 3 maj 2007. Foto: AFP

Klockan 22.30 den 3 maj 2007 påbörjas ett intensivt letande efter Madeleine McCann runt hotellområdet. Frivilliga semesterfirare och personal vid hotellkomplexet hjälper polisen och deras hundar att gå runt i området och leta efter Madeleine. En semesterfirare menar att man hörde Madeleines namn ropas i timmar efter försvinnandet.

Men polisens utredning får snabbt kritik, eftersom de inte spärrar av familjens hotellrum förrän förmiddagen efter försvinnandet – då har människor haft möjlighet att röra sig inne i hotellrummet under flera timmar. Uppgifter säger också att polisens kriminaltekniker letat fingeravtryck på det vidöppna fönstret utan att ha på sig skyddshandskar.

Kvällen efter försvinnandet vädjar föräldrarna till allmänheten i ett tv-sänt uttalande:

– Ord kan inte beskriva den ångest och förtvivlan som vi känner som vår vackra dotters föräldrar. Vi ber den som har någon information om Madeleines försvinnande, oavsett hur ovidkommande, att kontakta den portugisiska polisen och hjälpa oss att få tillbaka henne, säger han och fortsätter:

– Snälla, om du har Madeleine, låt henne komma hem till sin mamma, pappa, bror och syster.

Kort efter att Madeleine försvunnit görs flera observationer av personer i närheten. En vän till paret McCann säger sig ha sett en man bärandes på ett barn i pyjamas – men snart avfärdas den personen som en semesterfirare som hämtat sin dotter på hotellkomplexets kvällsdagis. Andra vittnesmål kommer också in om män som har uppträtt märkligt i närheten av familjens hotell under dagarna innan försvinnandet.

En 34-årig brittisk medborgare bosatt i semesterorten blir den första att misstänkas i fallet. Flera av familjens vänner ska ha sett honom i närheten av hotellet under kvällen när Madeleine försvann. Han tas in till förhör efter att en journalist tyckt att han visat ett ovanligt stort intresse för fallet. Men efter att polisen sökt igenom hans bostad, tömt hans pool och hållit flertalet förhör med mannen frias han från misstankar om inblandning.

Två dagar efter försvinnandet kritiserar Gerry McCanns syster Phill McCann polisen för att ha nedprioriterat försvinnandet från första stund.

– Min bror är i upplösningstillstånd. Polisen har spelat ned det här ärendet sedan minuten han kom till dem, säger hon då till reportrar.

Madeleine McCanns försvinnande blev snabbt en världsnyhet, och bilden på henne spreds i många medier.

• • •

– Hur känner ni angående att fler och fler börjar peka fingret mot er och säger att det sätt ni uppträtt inte är det sätt som människor normalt skulle uppträda om deras barn blivit kidnappat, och att de verkar mena att ni skulle ha haft någonting att göra med försvinnandet?

Paret McCann har den 7 juni 2007 flugit till Berlin, som en del i en stor kampanj för att skapa uppmärksamhet kring Madeleines försvinnande. Det är på en presskonferens som den tyska radioreportern Sabine Mueller ställer frågan som snart kommer att ställas av både medier och polis: Är paret McCann involverade i försvinnandet av deras dotter?

– Jag har aldrig hört förut att någon tror att vi skulle vara misstänkta. Den portugisiska polisen tror det definitivt inte. Utan att gå in på för mycket detaljer om omständigheterna så var vi med en stor grupp människor. Det finns absolut inget sätt som jag och Kate är involverade i kidnappningen, svarar Gerry McCann på frågan under presskonferensen.

Men snart kommer även portugisisk polis att rikta sina misstankar mot föräldrarna. Den sjunde september blir Gerry och Kate McCann huvudmisstänkta i deras dotters försvinnande. Enligt polisen ska föräldrarna, som båda var läkare, ha gett Madeleine lugnande medel för att hon skulle sova. Men den aktuella kvällen ska hon ha råkat få en överdos och dött. Efter att ha placerat henne på ett tillfälligt gömställe menar polisen att föräldrarna fraktade bort kroppen nästan en månad senare.

Som bevis för att föräldrarna varit involverade menar man att likhundar markerat i en hyrbil som paret hyrt flera veckor efter att dottern försvunnit. Men det finns inga bevis på att spåren som hunden markerat på kommit från Madeleine, och 2008 frias paret från misstankarna om inblandning.

Trots att paret frias från misstankar fortsätter spekulationerna om att de kunnat vara inblandade. Efter att flera medier målat ut dem som inblandade får de stora summor i skadestånd. Kort efter att de frias från misstankar släpper en av huvudutredarna en bok där han målar ut dem som misstänkta.

I den utredning som Scotland Yard ansvarar för, som öppnades 2011, utreder man inte föräldrarna som misstänkta för inblandning i försvinnandet.

– Föräldrarnas involvering togs om hand under den ursprungliga utredningen av portugiserna. Vi är glada att det är helt utrett och det finns överhuvudtaget ingen anledning att åter öppna den utredningen och påbörja rykten om att de skulle vara ett av våra spår, sade Scotland Yard-chefen Mark Rowley till The Independent en vecka innan tioårsdagen av försvinnandet.

• • •

Sedan Madeleines försvinnande har ett antal vittnesuppgifter kommit in från människor som trott att de sett den försvunna flickan. Uppgifter från personer som sett Madeleine kommer bland annat från Marocko, Australien, Danmark, Spanien och Frankrike.

Ett av de spår som följs upp är en liten blond flicka som fotograferats i Marocko, men när en spansk journalist spårar flickan visar det sig snabbt att hon är dotter till en olivodlare – och inte alls försvunna Madeleine McCann.

Uppgifter om östeeuropeiska ligor av människosmugglare, att Madeleine ska ha vaknat under ett inbrott i hotellrummet och blivit tagen av inbrottstjuven i ett försök att tysta henne eller att hon ska ha kidnappats för att en miljonärska i Australien letade efter en dotter är några av de mer eller mindre troliga teorier som lagts fram om vad som faktiskt hänt Madeleine.


Brittisk polis genomsöker ett fält i Praia da Luz i juni 2014, efter att utredningen återupptagits. Foto: AP

För Madeleine McCanns föräldrar har 13 år gått åt att söka efter sin försvunna dotter, men också för att uppfostra hennes två syskon. I en intervju med BBC inför tioårsdagen av försvinnandet berättade föräldrarna om livet sedan hon försvann, och hur de i dag håller sig borta från sociala medier för att slippa se de negativa kommentarer som människor skriver om dem.

– Vi har sett det värsta och det bästa av den mänskliga naturen. Men våra personliga erfarenheter har, snarare än på internet, varit att överväldigande se det goda i den mänskliga naturen, säger Kate McCann i intervjun.

• • •

Madeleines föräldrar berättar i en intervju med BBC om livet utan Madeleine. Foto:Joe Giddens / AP

Samtidigt har livet på något sätt tvingats återgå till det normala för familjen, för tvillingarnas skull.

– Vid någon punkt måste man förstå att tiden inte frusit, och jag tror vi både förstått att vi är skyldiga tvillingarna att göra så att deras liv blir så uppfyllda som de förtjänar, säger Gerry McCann.

Samtidigt har de fortfarande inte tappat hoppet om att polisen någon gång ska kunna ge dem svaret på vad som faktiskt hänt deras dotter.

– Det kanske inte går så snabbt som vi vill, men det görs riktiga framsteg och vi måste få hopp från det, och hänga med i processen vad den än kräver och hur lång tid den än tar. Men det finns fortfarande hopp om att vi hittar Madeleine, säger Gerry McCann.