Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fragorna-som-kan-avgora-valet-i-danmark/

Världen

Frågorna som kan avgöra valet i Danmark

En klimatmarsch utanför Christiansborg i i Köpenhamn. Foto: Claus Bech/AFP

Klimat, invandring och välfärdsfrågor står högst upp på dagordningen när Danmark i dag, onsdag, går till val efter fyra veckors intensiv valrörelse. 

1. Klimatet

Redan under EU-valet för tio dagar sedan märktes det att klimatet är en het fråga bland de danska väljarna då flera gröna partier gick framåt. Sedan dess har klimatfrågorna fyllt mer än 25 procent av utrymmet i de danska medierna. Det visar en genomgång gjord av en grupp journalistforskare vid Roskilde universitet.

– Vi har aldrig tidigare varit i närheten av det här klimatintresset. En kort period på slutet av 1980-talet fanns det ett grönt parti som försökte komma in i folketinget men då var det bara tolv procent av befolkningen som ansåg att klimatet var den viktigaste frågan. I dag är det 60 procent, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Läs mer: ”Uppenbart att oron för klimatet växer bland väljarna” 

2. Invandringen

Länge såg det ut som att ”utlänningspolitiken”, som den kallas i Danmark, skulle få mindre utrymme än under de senaste valen. Men läget har förändrats, inte minst sedan två nya partier dykt upp och vuxit i popularitet på den yttersta högerkanten. Nye borgerlige, som vill införa totalt asylstopp, och Stram kurs som vill utvisa hundratusentals invandrare. Dansk folkeparti, som länge har satt agendan i migrationspolitiken, för numera en tynande tillvaro i det borgerliga blocket. I EU-valet gick det uselt. Där tappade man tre av fyra mandat och i mätningarna inför dagens val ser det inte mycket bättre ut. En av anledningarna är att både regerande Venstre och Socialdemokraterna har flyttat sig närmare Dansk folkeparti vilket gör det svårt att se någon större skillnad på partiernas invandringspolitik.

3. Välfärdsfrågorna

Klassiska välfärdsfrågor som pension, äldreomsorg, samt hälsa och sjukvård har varit ytterligare ett viktigt område både för väljarna och politikerna under valrörelsen. Den sittande statsministern Lars Løkke Rasmussen aviserade till exempel nyligen att han vill investera 69 miljarder danska kronor i välfärden fram till 2025, medan Socialdemokraternas Mette Frederiksen vill införa differentierad pensionsålder där personer inom särskilt tunga yrken ska kunna gå i pension tidigare än andra.

Alla opinionsundersökningar talar för att oppositionen i det röda blocket kommer att vinna valet. Då blir sannolikt S-ledaren Mette Frederiksen Danmarks nya statsminister. Men hon är beroende av de övriga partierna i det röda blocket. Och de ställer krav, bland annat när det gäller invandring och klimatfrågan.

Folketingsvalet brukar kunna bli en rysare med många nya inspel tätt inpå valdagen. Den här gången är inget undantag. På tisdagen meddelade statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), att hans första prioritering efter valet inte längre är att bilda en borgerlig regering utan en mittenkoalition, kanske tillsammans med Socialdemokraterna.

Pia Gripenberg: Upplagt för triss i S i Norden