Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Framgång för slovakiska nynazister efter parlamentsvalet

Premiärminister Robert Ficos parti backade rejält i valet i Slovakien. Flera mindre partier rönte däremot framgångar – däribland nynazistiska Vårt Slovaken.

Åtta partier har enligt Reuters tagit sig in i det slovakiska parlamentet efter lördagens val. Bland dem finns bland annat nykomlingarna i extremhögerpartiet Vårt Slovakien, som seglat fram på en valrörelse präglad av Ficos hårda retorik om flyktingar och migranter.

Partiet har utmärkt sig för förföljelser mot romer och hyllar den nazistiska lydregimen i Slovakien under andra världskriget, rapporterar Sveriges radio. Partiet kallar också Nato för en ”terroristorganisation”. Vårt Slovaken styrs av Marian Kotleba, som gjorde sig ett namn när han vann lokalvalet i regionen Banska Bystrica 2013.

BBC skriver att termen ”nynazist” ofta används slarvigt ”för att beskriva vem som helst med åsikter snäppet till höger om Marine Le Pen”, men att det är annorlunda med Marian Kotleba, som bokstavligt talat har varit nynazist.

Fram tills han blev guvernör i Banska Bystrica brukade han klä sig i samma uniform som Hlinka Guard använde, milisen i den nazistödda slovakiska staten 1939-1945 som enträget jagade regimens ”fiender”, främst judar.

Nu ser Kotlebas parti ut att ha lockat många förstagångsväljare, unga människor i fattiga delar av Slovakien, genom att spela på rädslor i samband med flyktingkrisen, uppger BBC. Han har tidigare kallat de parlamentariker som röstade för EU:s migrantkvoter för ”förrädare”. 

– Det här är en tid av stor skam för Slovakien. Kotlebas parti är inte som franska Nationella fronten, vilka är extremhöger. Detta är nazister, säger Tom Nicholson, brittisk-kanadensisk journalist för dagstidningen SME, som har bott i Slovakien i 23 år, till BBC.

– Det här är skinheads som heilar offentligt och har demonstrationer i Bratislava som samlar tusentals personer som skriker hatiska budskap riktade till flyktingar och migranter från Mellanöstern.

I Sverige hyllas partiets framgångar av nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.

Premiärminister Robert Ficos populistiska vänsterparti Smer-SD blev störst med drygt 28 procent av rösterna och väntas därmed få 49 av 150 platser i parlamentet – en rejäl nedgång från den tidigare egna majoriteten på 83 mandat.

Fico hade hoppats att kunna bilda regeringskoalition med ett mindre parti.

– Det kommer inte att bli lätt, sade han, efter att valresultatet stod klart, skriver TT.

Fico måste skrapa ihop stöd från flera partier och kommer troligen rikta in sig på mittenpartierna så som liberala Frihet och solidaritet, som blev näst största parti med 12 procent av rösterna. Alternativet är att majoriteten av småpartierna går ihop i en svårbalanserad koalition.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.