Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/framlingsfientliga-chega-hoppas-ta-plats-i-eu-parlamentet/

Världen

Främlingsfientliga Chega hoppas ta plats i EU-parlamentet

Chegas partiledare André Ventura på väg till konstitutionsdomstolen för att överlämna de namnunderskrifter som krävs för att bilda partiet. Namnteckningarnas validitet ifrågasätts av domstolen, vilket kan äventyra Chegas möjligheter i valet. Foto: Ana Brigida

LISSABON. Portugal var länge ett av få länder i Europa som inte hade ett högerpopulistiskt parti. Inför EU-valet har nu en före detta fotbollskommentator bildat främlingsfientliga Chega. De vill samarbeta med högerextrema Vox i Spanien.

Rätta artikel
EU-valet 2019

För de allra flesta i Portugal är André Ventura känd som fotbollskommentatorn som ständigt försvarar Benfica, landets största klubb. Han har skrivit boken ”50 sätt att förändra Benfica” tillsammans med spådamen Maya och han ställde för två år sedan upp i kommunalvalet för högerpartiet PSD. Ett uttalande om Portugals romer gjorde honom rikskänd. ”De lever nästan enbart på statens bekostnad och sätter sig över rättsstatens principer”, sa han. Några månader senare lämnade han PSD och för två månader sedan startade han sitt eget parti Chega (Nu räcker det).

– Jag valde namnet för det är ett skrik. Nu räcker det! Vi orkar inte längre med det politiska etablissemanget.

Med en högerpopulistisk ton försöker han locka väljare till parlamentsvalet i EU den 26 maj. Partiet har startat grupper på sociala medier i 90 av Portugals 308 kommuner.

– Vi siktar på att ta minst en plats i EU-valet, säger André Ventura.

André Ventura, ledare för partiet Chega. Foto: Ana Brigida

Han framhåller högerextrema nationalistpartiet Vox i Spanien som förebild och säger att han ska träffa partiets ordförande Santiago Abascal så fort som möjligt. Vox överraskade i det spanska valet i april och fick tio procent av rösterna. André Ventura hoppas att hans nya parti ska få sex procent i EU-valet.

– Vi har mycket gemensamt med Vox och mycket att lära av varandra.

Arvet från de fascistiska diktatorerna Francisco Franco i Spanien och António Salazar i Portugal ansågs länge göra den iberiska halvön immun mot den högerpopulistiska våg som sköljer över Europa. Framför allt i Portugal som hade den längsta diktaturen i Europa. Ända sedan 1926 styrdes landet av en auktoritär regim med stark politisk repression, isolering och begränsad skolgång i landet. I början av 70-talet var Portugal ett av Europas mest eftersatta länder, med det högsta antalet analfabeter och den lägsta inkomsten i Västeuropa. Först efter Nejlikerevolutionen 1974 blev Portugal åter demokratiskt. Ändå är den 36-årige André Ventura kritisk mot hur det blev efter revolutionen.

– Historien från Nejlikerevolutionen skrevs av vinnarna. Ingen annan har tillåtits ha sin åsikt, säger han.

Portugal har den lägsta minimilönen i Västeuropa, 6.300 kronor i månaden, nästan en tredjedel av minimilönen i Frankrike som är på 16.000 kronor i månaden. Den låga lönen har gjort att Portugal inte har blivit någon populär destination för ekonomiska migranter. Att extremhögern inte kan lägga skulden för landets problem på migranterna gör att de fått leta på annat håll. Chegas anhängare fokuserar på romerna, som är en minoritet i Portugal sedan flera hundra år. Romer kallas fortfarande ”zigenare” i Portugal och målas ut av Chega som en grupp kriminella. Partiet vill införa videoövervakning i stadsdelar med många romer och menar att Portugal är för tolerant mot folkgruppen.

António Costa Pinto är Portugals främste statsvetare och menar att Chegas ledare André Ventura är desperat i sitt sätt att återanvända högerpopulismens framgångsrecept i övriga Europa. 

– Han pratar om migration, men Portugal har inte mycket migration. De vi har kommer dessutom från före detta portugisiska kolonier. De flesta är katoliker och pratar portugisiska.

André Ventura pratar också om ökad brottslighet, men Portugal har, förutom Island, den lägsta mordstatistiken i Europa.

Statsvetaren menar att Chega även står inför ett annat problem.

– Många av de som gillar Chegas idéer är soffliggare. De brukar sällan gå och rösta.

António Costa Pinto uppskattar att Chega som mest kommer att få tre procent i EU-valet. För att ta en av Portugals 21 platser i EU-parlamentet måste Chega få åtminstone fyra procent av rösterna.