Grekland ställs nu inför valet att behålla euron eller att lämna det europeiska valutasamarbetet. Det gjorde Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel klart på onsdagskvällen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:23
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/framsta-uppgift-skydda-euron/
Främsta uppgift: Skydda euron
Strax före klockan 23.30 framträdde Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en gemensam presskonferens. Framträdande skedde efter det att de träffat Grekland finansminister Evangelos Venizelos och premiärminister Giorgos Papandreou.
Budskapet från de båda ledarna var att Grekland nu måste bestämma om man ska vara kvar inom eurozonen. Båda var tydliga med att deras främsta uppgift var att skydda euron, inte att skydda Grekland.
– Att Grekland valde att besluta om en folkomröstning utan att konsultera de övriga europeiska ledarna har gjort att vår prioritet nu är att skydda euron, sa Merkel.
– Vi måste se till så att våra länder är konkurrenskraftiga i framtiden.
Röstar grekerna nej under folkomröstningen kommer Tyskland och Frankrike inte att ge Grekland sitt stöd längre. I praktiken innebär ett nej att Grekland får lämna euron.
– Frågan för grekerna är nu om de vill fortsätta tillsammans med oss eller inte, sa Sarkozy. Vi vill ha kvar Grekland och vi begär bara att grekerna ska följa reglerna.
– Det är inte ett särskilt trevligt beslut vi nu måste ta men det är ett helt nödvändigt, sa Sarkozy vidare.
Också ledaren för eurogruppen och Luxemburgs premiärminister, Jean-Claude Juncker, säger enligt Sky News att Grekland inte bör rösta om man ska anta räddningsplanen utan om landet vill stanna i eurozonen eller inte.
Grekland premiärminister Giorgos Papandreou har sagt att en folkomröstning om räddningspaketet kan äga rum den 4 december, mindre än två veckor innan många tror att Grekland kan bli bankrutt. Inga pengar kommer att betalas ut till Grekland innan resultatet av folkomröstningen blir känt.
IMF-chefen Christine Lagarde poängterade hur viktigt det var att krisen inte förlängs:
– Det är mycket viktigt att allt detta är löst till i mitten av december, sa hon i en teveintervju.
I en egen kommentar efter Sarkozys och Merkels presskonferens sa Papandreou att de beslut som nu tas kommer att påverka kommande generationers liv:
– Det är grekernas demokratiska rättigheter att bestämma vilket beslut vi ska ta, sa han vidare. Vi måste ha en bred uppslutning.
– Det här är en fråga om Grekland vill stanna inom eurozonen och jag tror att det grekiska folket vill göra det.