Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Framstående aidsforskare dog i kraschen

Chris Beyrer, ordförande för aidskonferensen i Melbourne, sörjer sina kollegers frånfälle.
Chris Beyrer, ordförande för aidskonferensen i Melbourne, sörjer sina kollegers frånfälle. Other: STR/TT

Omkring ett hundratal aidsforskare, aktivister och sjukvårdsarbetare omkom i flygkraschen i Ukraina. En av dem var den framstående hiv-forskaren Joep Lange. ”Hiv/aidsrörelsen har förlorat en verklig storhet”, säger konferensens ordförande Chris Beyrer.

Runt en tredjedel av de 298 passagerarna var på väg till den stora aidskonferensen i Melbourne, som inleds på söndag, uppger Sydney Morning Herald.

För 16 år sedan omkom Jonathan Mann, som var en pionjär inom aidsforskningen, i en flygkrasch. Aidsforskaren Clive Aspin, som närvarar vid den förberedande konferensen i Melbourne, menar att forskarvärlden åter skakas av en tragedi. Stämningen kommer att vara dyster när konferensen startar i helgen.

– Särskilt för oss som har kommit till de här konferenserna i många år, säger han. 

Vänner och kolleger sörjer nu den holländske hiv-forskaren och förre ordföranden för Internationella aidssällskapet, Joep Lange, som har forskat om viruset i 30 år. 

”Han var en vänlig man och en verklig humanist. Hur mäter man hur mycket en person har gjort för mänskligheten? Människor som Joep ändrar utgången för epidemier, skriver den amerikanska professorn Seema Yasmin på Twitter.

Konferensens ordförande Chris Beyrer säger till AP att ”hiv/aidsrörelsen har förlorat en verklig storhet” om det visar sig att rapporterna om Langes död är sanna. 

Marielle Nakunzi, jurist på svenska RFSU, som befinner sig i Melbourne för att delta i konferensen säger att alla deltagare känner någon som kände någon på planet.

– Det råder stor sorg och förstämning, säger hon enligt TT.

Än är det för tidigt att säga hur aktivisternas och forskarnas arbete påverkas av katastrofen.

– Mycket av arbetet mot till exempel hiv och aids bedrivs av människor som brinner för sin sak. Varje ljus som slocknar tar tid att ersätta med ny kraft, säger hon till TT.

Lars-Olof Kallings, som var den första ordföranden för organisationen International Aids Society, som anordnar aidskonferensen säger att Joep Lange har hållit på länge inom aidsfältet och gjort framstående insatser inom forskningen. Han har själv arbetat med Lange, bland annat med att anordna aidskonferenser. 

– Det är nog främst som en ledargestalt som han har spelat roll för forskningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.