Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Framtid med Khaddafi otänkbar”

Libyens ledare Muammar Khaddafi.
Libyens ledare Muammar Khaddafi. Foto: Gianluigi Guercia / AFP
Libyens regim fortsätter de upptrappade raketangreppen mot den plågade staden Misrata. Samtidigt förkunnar USA, Frankrike och Storbritannien att en framtid med Khaddafi vid makten är otänkbar.

Den libyska regimens raketer regnade på fredagen över staden Misrata. Minst åtta människor dödades i angreppet, uppgav en läkare i staden för tv-stationen al-Jazira.

Aktivister i staden Misrata bekräftade de hårda raketangreppen.

– Det har varit fler raketangrepp i dag och det är flera som har skadats eller dödats. Sjukhusen är överfulla och krypskyttar är överallt, sade en anonym aktivist till TT.

Ledarna för USA, Storbritannien och Frankrike skrev i en gemensam artikel att en framtid med Muammar Khaddafi vid makten är otänkbar och skulle innebära ett omåttligt svek från omvärlden.

I artikeln, som publicerades i flera tidningar på båda sidor Atlanten, sade Barack Obama, David Cameron och Nicolas Sarkozy att de inte ska "vila förrän FN:s resolutioner är uppnådda".

Minst 15 journalister, varav sex libyska och nio utländska, är försvunna eller gripna i Libyen, uppgav människorättsgruppen Human Rights Watch. Journalister som tidigare gripits av libyska myndigheter och sedan släppts har vittnat om tortyr.

Misrata

Misrata är en stad i nordvästra Libyen som, trots att den ligger mitt i det territorium som kontrolleras av regimen, aldrig helt tagits i kontroll av Muammar Khaddafi sedan det libyska upproret började.

Staden har i veckor bombarderats med artilleri, raketer och pansarvagnar. Både militäralliansen Nato och flera västländer har lyft fram Misrata som den plats i Libyen som är i störst behov av hjälp.

Enligt en uppskattning från 2005 hade staden då drygt 356 000 invånare. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.