Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

François Fillon i ännu ett blåsväder — nu med föräldraledig reporter

François Fillon.
François Fillon. Foto: AFP

Sexistiskt, patetiskt och klumpigt. Nu rasar engagerade jämställdshetskämpar i Frankrike mot högers presidentkandidat efter att han sagt till en kvinnlig reporter i direktsändning att han förstår att hon ställde en, underförstått dum, fråga eftersom hon precis varit föräldraledig.

Det var i onsdags kväll som François Fillon var inbjuden till den franska tv-kanalen France 2:s programserie ”15 minutes pour convaincre” (”15 minuter för att övertyga”, fritt översatt) som François Fillon återigen lyckades trampa i klaveret.

Han intervjuades bland annat av journalisten Léa Salamé, som varit föräldraledig några veckor. Hon ställde frågan: ”Vill François Fillon privatisera socialförsäkringen? Sedan du blev vald till presidentkandidat verkar ni ha bytt åsikt i frågan. Så vad vill ni?”

Han svarade: ”Jag förstår att ni ställer frågan eftersom ni varit frånvarande under en tid, jag tilåter mig att gratulera för övrigt, men jag har redan svarat på den frågan ett 20-tal gånger, även i er tv-kanal”.

Att på detta sätt låta underförstå att Léa Salamés föräldraledighet skulle ha påverkat hennes förmåga att följa presidentvalskampanjen har fått bland annat Twitter att koka av ilska. Till saken hör att Fillon 2009 gjorde en liknande groda då han ska ha sagt till sin partikamrat Nathalie Kosciusko-Maorziet att hon inte skulle kunna bli minister – på grund av att hon var gravid.

”Nu vet vi vad Fillon anser om mammor som arbetar” skriver bland annat Femme solidares, som organiserar kvinnorättsaktivister i Frankrike. Men även en rad andra har reagerat på uttalandet. Franceinfo rapporterar om ”affären” här. Där finns också ett klipp från deras meningsutbyte.

Fillon förnekar bestämt att han vill privatisera socialförsäkringen. I en lång debattartikel i Le Figaro förklarade han i december hur han ser på de, enligt honom nödvändiga, strukturella förändringar som behöver göras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.