Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Al Franken avgår – sextrakasserier fällde USA-senatorn

Demokraten Al Franken, senator för delstaten Minnesota, gjorde på torsdagen klart att han lämnar sin post ”inom ett par veckor”.
Demokraten Al Franken, senator för delstaten Minnesota, gjorde på torsdagen klart att han lämnar sin post ”inom ett par veckor”. Other: Mandel Ngan / AFP

Al Franken, senator för USA-delstaten Minnesota, meddelade på torsdagen att han avgår. Han förklarade sitt beslut i ett känsloladdat tal inför USA-senaten. Avgången var väntad.

66-årige Franken, som är demokrat, har anklagats för flera fall av sexuella trakasserier mot kvinnor och har under några veckor stått under hårt tryck att lämna sin post.

Det blev tidigare i veckan uppenbart att pressen inom egna partiet på politikern från Minnesota snabbt blev allt starkare. När sju kvinnliga ledamöter sade ifrån på tisdagen och uppmanade Franken att ge upp, anslöt snart fler senatorer – både kvinnor och män.

Till slut hade drygt hälften av Demokraternas ledamöter i senaten ställt upp bakom uppmaningen till Franken att avgå. Församlingens ledande demokrat, minoritetsledaren Chuck Schumer, var då en av dem.

   Läs mer: Franken väntas avgå – kvinnliga senatorer satte boll i rullning

– Jag meddelar att jag inom närmaste veckorna kommer att avgå från min post som ledamot av USA:s senat, sade Al Franken, på plats i senaten vid lunchtid på torsdagen. Talet beskrivs som mycket känsloladdat när Franken gjorde klart att hans beteende lett till att senaten som institution vanärats.

Under det långa talet kom Franken även in på vad två politiska motståndare förknippas med, utan att i sin ironiska beskrivning nämna deras namn – vilket DN dock gör här: president Donald Trump och domaren och republikanen Roy Moore. Franken sade:

– Jag, av alla människor, är medveten om att det ligger en del ironi i det faktum att jag lämnar, medan en annan man som har skrutit i en video om sin historia av sexuella trakasserier sitter i Vita huset, och en man som vid upprepade tillfällen jagat unga flickor kampanjar för en plats i senaten, med fullt stöd från sitt parti.

Det blev tidigare i veckan uppenbart att trycket inom egna partiet på politikern från Minnesota snabbt blev allt starkare. När sju kvinnliga ledamöter sade ifrån på tisdagen och uppmanade Franken att ge upp, anslöt snart fler senatorer – både kvinnor och män.

För en månad sedan trädde radiojournalisten Leeann Tweeden fram och anklagade Al Franken för att under en resa i Afghanistan 2006 ha utsatt henne för sexuella trakasserier. Vid det tillfället hade Franken ännu inte gett sig in i politiken – han var där i egenskap av komiker och ingick i en artistensemble som underhöll USA-soldater.

   Läs mer: Björn af Kleen: Al Franken och Roy Moore visar på splittringen i dagens USA

Tweeden publicerade på radiostationens sajt sin berättelse om vad som hände under resan. Hon uppgav att Franken på ett tvingande sätt hade kysst henne och tafsat på henne.

Al Franken medgav sin skuld och framförde en ursäkt i ett mejl till Leeann Tweeden. Fördömanden följde – och senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, begärde att anklagelserna mot demokraten skulle utredas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.