Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frankrike är emot attack mot Iran

Frankrike är starkt emot ett militärt ingripande mot Iran oavsett om den IAEA-rapport som väntas i veckan slår fast att Iran är på väg att skaffa kärnvapen. Rätt väg är i stället nya sanktioner mot Iran, säger den franske utrikesministern Alain Juppé.

– Jag tror att vi måste göra allt vi kan för att undvika den oåterkalleliga skada som ett militärt ingripande skulle orsaka, säger Juppé.

Israel har antytt att landet kan ta till våld mot Iran.

USA och resten av västvärlden sätter press på Iran utan att ha rimliga argument, enligt Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi.

– Det finns inga seriösa bevis för att Iran försöker skaffa kärnstridsspetsar, säger Salehi under ett besök i grannlandet Armenien enligt AFP.

Kina vill att Iran samarbetar på ett seriöst sätt med IAEA, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Tidigare har både Kina och Ryssland – som har nära band med Iran – försökt förmå FN-organet att mildra sin rapport, alternativt skrota den helt, enligt nyhetsbyrån AFP:s diplomatkällor.

Nu vill Kina att Iran visar ”uppriktighet” i frågan om kärnvapen.

– Kina är emot spridning av kärnvapen och motsätter sig att något land i Mellanöstern tar fram kärnvapen, säger talespersonen.

Israels försvarsminister Ehud Barak tonar ner spekulationerna om ett militärt ingripande mot Iran.

– Krig är ingen picknick. Vi vill ha en picknick. Vi vill inte ha ett krig, säger han till israelisk radio enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.