Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Frankrike förbjuder användningen av plastpåsar

Tunna, oåtervinningsbara plastpåsar är förbjudna i Frankrike sedan 1 juli.
Tunna, oåtervinningsbara plastpåsar är förbjudna i Frankrike sedan 1 juli. Foto: TT

Plastpåsar är numera förbjudna i butiker i Frankrike. Den 1 juli trädde den nya lagen i kraft.

Varje år används 17 miljarder plastpåsar i Frankrike, 8 miljarder av dem slängs i naturen, enligt Frankrikes miljöminister.

Det som förbjuds är tunna påsar som ges i mataffärer och butiker. Återanvändbara tjockare varianter är fortfarande tillåtna.

Små plastpåsar som används för frukt och grönsaker klarar sig denna gång, men den 1 januari 2017 ska även de vara väck.

Förra året beslutade EU att alla medlemsstater ska minska sin förbrukning av tunna plastbärkassar. En stor delen av plasten slutar i naturen, en hel del bryts ned till mikroplastartiklar som förorenar haven och skadar fiskbestånden.

Svenska Naturvårdsverket föreslog tidigare i år att matbutiker skulle höja priset på plastpåsarna till minst fem kronor per påse, för att minska användningen.

I Sverige är målet att användningen av plastpåsar ska minska med mer än hälften, till 40 kassar per person och år, till 2025.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.