Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frankrike fryser tillgångar efter misstankar om kemvapeninblandning

Douma i Syrien.
Douma i Syrien. Foto: Hassan Ammar/AP

Frankrike fryser tillgångar för tre personer och nio företag som misstänks ha utvecklat kemiska vapen åt Syrien, skriver Reuters.

De inblandade ska ha hjälpt ett forskningscentrum i Syrien genom att framställa material för att skapa kemiska vapen. Det sade finansminister Bruno Le Marie och utrikesminister Jean-Yves Le Drian i ett gemensamt uttalande under fredagen. Agerandet mot de misstänkta är ett försök i att bryta upp nätverk som stödjer tillverkningen av kemiska vapen i Syrien.

Flera länder har tillsammans med USA anklagat forskningscentret för framställningen av kemiska vapen åt Syriens regering.

”Tre personer och nio företag har blivit utpekade för deras roll i forskning eller framställningen av material för utveckling av kemiska och ballistiska vapen för landet”, står det i uttalandet.

Identiteten på personerna eller vilka företag som är inblandade framgår inte av uttalandet från ministrarna.

Så sent som i onsdags meddelade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC) att klorgas troligen användes i en attack mot staden Saraqib i Syrien tidigare i år. Kemvapen misstänks också ha använts i staden Douma i april i år.

Läs mer: Experter på kemiska vapen besökte Douma

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.