Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Frankrike hotar öppna ”gränsen” mot Storbritannien

Frankrike höjer tonläget i ett försök att förmå Storbritannien att stanna kvar i EU. Den franske näringsministern hotar nu med att släppa igenom flyktingarna genom Eurotunneln om grannlandet i norr röstar för en ”Brexit”.

Oron bland EU:s ledare är stor inför att britterna den 23 juni ska rösta om landets framtid i EU. Från flera håll kommer varningar för vilka konsekvenser som ett brittiskt EU-utträde kan föra med sig.

G20-länderna larmade häromveckan om att en så kallad Brexit kan innebära en ”chockverkan” på världsekonomin, medan Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sagt att ett utträde hotar stabiliteten inom EU. Tyskarna ”kommer att gråta” om Storbritannien lämnar unionen, sade Schäuble under en konferens i veckan.

Frankrike går nu ännu längre i sin kritik av grannen i norr. I en intervju i Financial Times öppnar näringsminister Emmanuel Macron för att landet kan komma att upphöra med gränskontrollerna vid Eurotunneln som knyter samman de båda länderna. Kontrollerna hindrar flyktingar från att ta sig från den nordfranska gränsstaden Calais och vidare till Storbritannien, som inte är medlem av Schengen.

– Den dag då banden till EU upphör kommer det inte att finnas fler migranter i Calais, säger Macron till tidningen.

Utspelet kan ses som ett kraftfullt hot mot Storbritannien där flyktingfrågan pekas ut som en av de viktigaste inför omröstningen i sommar.

De beryktade kåkstäderna i Calais har blivit en symbol för flyktingkrisen i Europa och har använts som ett slagträ i debatten. I lägren lever tusentals papperslösa migranter under svåra förhållanden, alla med förhoppningen att på illegal väg kunna ta sig vidare till Storbritannien.

Förra helgen påbörjade fransk polis rivningen av den del av lägret som i folkmun kallas för Djungeln. Rivningen möttes av stora protester och stenkastning från boende i lägret. Den har också kritiseras av bland andra av Rädda Barnen, som menar att det gör situationen än värre för migranterna.

Situationen i Calais stod också högt på agendan när Storbritanniens premiärminister David Cameron träffade Frankrikes president François Hollande i franska Amiens på torsdagen. Hollande ville dock inte upprepa sin näringsministers hot om att låta flyktingarna resa obehindrat genom Eurotunneln. Han sade att det är upp till det brittiska folket att bestämma om framtiden, men tillade att ”ingen kan förutse konsekvenserna av en Brexit”, enligt den tyska tidningen Die Zeit.

Cameron, som själv förespråkar att landet ska stanna kvar i EU, lovade i sin tur att stötta Frankrikes flyktingmottagande med ytterligare 22 miljoner euro under 2016.

Den 23 juni ska britterna rösta om framtiden i EU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.