Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrike-kan-aterinfora-formogenhetsskatt/

Världen

Frankrike kan återinföra förmögenhetsskatt

Gula västarna.
Gula västarna. Foto: Philippe Blet/REX/Shutterstock

Paris. Lantbrukare, lastbilsförare och studenter – allt fler grupper i Frankrike ansluter sig till rörelsen Gula västarnas uppror. En del ministrar i regeringen gläntar nu på dörren för att återinföra den tidigare förmögenhetsskatten – som president Macron gick till val på att avskaffa.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Förra året slopade den franska regeringen förmögenhetsskatten, som alla med kapitaltillgångar – kontanter, egendomar och värdepapper – till ett värde på minst 1,3 miljoner euro (cirka 13 miljoner kronor) fram tills dess varit tvungna att betala.

I stället infördes en fastighetsskatt med ungefär samma tröskelbelopp. Tanken var att göra skatten mer effektiv, och samtidigt stimulera investeringar.

I rörelsen Gula västarna har dock många lyft fram detta som ett bevis för att Emmanuel Macron är ”de rikas president”, och att skattesystemet slår orättvist. Budskapet har bidragit till en växande vrede, inte minst på sociala medier.

På onsdagen öppnade regeringens talesperson Benjamin Griveaux för att förmögenhetsskatten kan återinföras.

– Vi kommer att utvärdera den nya fastighetsskatten i december nästa år, och vi är inte idioter – om den inte fungerar, då ändrar vi, sa Griveaux.

Även jämställdhetsminister Marlene Schiappa förklarade sig vara öppen för att återinföra förmögenhetsskatten.

https://twitter.com/MarleneSchiappa/status/1070212729691086849

Senare på onsdagen citerade dock flera franska medier anonyma regeringskällor, som uppgav att Emmanuel Macron vid ett regeringssammanträde avfärdat alla tankar på att återinföra förmögenhetsskatten.

Dessa motsägelsefulla besked lär inte lugna Gula västarna – lika lite som Philippes löfte om att enbart skjuta höjningen av bensin- och dieselskatten med 40-50 öre per liter ett halvår framåt i tiden. 

– De tror att de kan vänta ut det här upproret, sa flera upprörda aktivister som DN träffade i centrala Frankrike.

Gula västarna har växt fram som en protest mot den stegvisa höjningen av bensin- och dieselskatten. Men de senaste två veckorna har den förvandlats till ett större, allmänt uppror mot det som rörelsen beskriver som ett orättvist skattesystem.

Vart än Emmanuel Macron visar sig skriker ilskna aktivister ” Avgå, Macron!” – och Gula västarna har fått stöd av lantbrukare som sluter upp med sina traktorer vid vägblockaderna, strejkande elever i omkring 200 gymnasieskolor, studenter vid flera universitet, och lastbilsförarna, som aviserat en rullande strejk med start på söndag. 

En ny stor protestdag väntas på lördag.

Läs mer:

När de krossar fönster, då applåderar jag

Krav på nyval efter kravallerna i Paris

Hundratals skadade när demonstranter drabbade samman med polis i Paris