Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frankrike kräver besked av USA

Vreden är stor i Frankrike efter avslöjandet om att USA:s säkerhetstjänst NSA i hemlighet spelat in miljoner telefonsamtal i landet. Nu kräver den franska regeringen en förklaring.

Det franska utrikesdepartement kallade omedelbart till sig USA:s ambassadör efter avslöjandet på måndagen i franska Le Monde och tyska Der Spiegel. Under en månad kring förra årsskiftet spelades över 70,3 miljoner franska samtal in. Bland de avlyssnade finns både högt uppsatta politiker och affärsmän. Uppgifterna kommer ursprungligen från visselblåsaren Edward Snowden.

Inrikesminister Manuel Valls beskrev i radiokanalen Europe 1 på måndagen uppgifterna som ”chockerande”, och utrikesminister Laurent Fabius och premiärminister Jean-Marc Ayrault reagerade skarpt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag är djupt chockerad . . . det är otroligt att en allierad nation som USA i det här fallet går så långt som till att spionera på privat kommunikation som inte har något strategiskt berättigande, eller berättigande när det gäller landets säkerhet, säger Ayralt.

Martin Ådahl, svensk Frankrikekännare, säger till TT att reaktionen tyder på att det är allvarligt, inte minst med tanke på att landet självt har en ganska omfattande underrättelseverksamhet.

– Det här tror jag retar fransmännen fruktansvärt. De är måna om sina politiska ledares integritet, och de anser med rätta att det är brist på respekt. Det finns också en allt starkare anti-avlyssningsopinion även i Frankrike, som vi haft med FRA i Sverige, som växt fram under årens lopp och som socialisterna står ganska nära. På många sätt är det här läge för Frankrike att reagera.

Fransmännen har blivit tagna på sängen, anser Ådahl.

– Frankrikes egen underrättelsetjänst borde ha fått en föraning om det här, men reaktionen tyder på att det här är något man inte godkänt, att det ska gå till på det här sättet över huvud taget.

– I kampen mot terrorismen är Frankrike och USA beroende av varandra väldigt mycket, de samarbetar mer än vad man tror. Det här tyder på bristande förtroende, när NSA avlyssnar ledande franska politiker. Och även att Valls som är en ganska tuff inrikesminister och ingen duva går ut och säger att det är fullständigt oacceptabelt, det är ett tecken på att det är allvarligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.