Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frankrike kräver bombstopp i Syrien

Under snart en veckas tid har ryska och syriska bombplan riktat intensiva flyganfall mot Idlib i nordöstra Syrien
Under snart en veckas tid har ryska och syriska bombplan riktat intensiva flyganfall mot Idlib i nordöstra Syrien Other: AFP/TT

Frankrikes försvarsminister Florence Parly uppmanade på fredagen den syriska al-Assad-regimen samt Ryssland att stoppa den pågående bomboffensiven mot regimmotståndarnas områden.

– Vi är mycket oroliga. Attackerna måste upphöra. Civilbefolkningen har blivit måltavlor, sade Parly i en intervju med radiostationen France Inter.

Under snart en veckas tid har ryska och syriska bombplan riktat intensiva flyganfall mot Idlib i nordöstra Syrien och östra Ghouta utanför Damaskus, de delar av landet som fortfarande står utanför regimens kontroll.

Rapporter inifrån de attackerade områdena talar om över 200 döda de senaste dagarna. I torsdags ska en attack i östra Ghouta ha dödat 54 människor varav femton barn, enligt medienätverket Ghouta Media Center. Antalet döda civila är det högsta på över ett år i kriget, som snart pågått i sju år.

– Vi är chockade, oroade och förkrossade över rapporterna från östra Ghouta. Civilbefolkningen i Syrien ska inte behöva betala detta höga pris, sade Internationella Röda korsets Mellanösternchef Robert Mardini på fredagen.

FN:s säkerhetsråd misslyckades natten till torsdagen att enas bakom en resolution som innebär temporär vapenvila och ett upphörande av den belägring som framför allt drabbar de 400 000 civila i östra Ghouta.

Frankrikes FN-ambassadör talade inför mötet om "en medeltida belägring som är fullständigt oacceptabel". Men Ryssland stoppade initiativet om vapenvila med sitt veto i säkerhetsrådet.

– Vi vill ha en vapenvila och ett slut på kriget, men jag tror inte terroristerna håller med om det, sade den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia.

Östra Ghouta, ett område med jordbruksodlingar som också hyser ett tiotal samhällen, ligger i förlängningen av Syriens huvudstad Damaskus och har varit belägrat i stort sett utan avbrott sedan våren 2013. "al-Assad har förvandlat östra Ghouta till ett koncentrationsläger", skrev den numera landsflyktige oppositionsmannen Yassin al-Haj Saleh i en debattartikel i New York Times härom dagen.

Utöver brist på mat, el, medicin och vatten och förutom att utstå så gott som dagliga bombningar lever invånarna i östra Ghouta i ett samhälle där ett antal oppositionsgrupper strider – med vapen – om makt och inflytande. Bland de rivaliserande grupperingarna finns Jaish al-Islam, "Islams armé" och de mer moderata Faylaq al-Rahman, men också ett otal mindre fraktioner som också slåss inbördes.

Det är en ödets ironi att östra Ghouta för ett halvår sedan utsågs till en "nedtrappningszon" i de fredsförhandlingar som Ryssland och Turkiet driver parallellt med FN:s process. Ryssland förband sig att övervaka ett vapenstillestånd. Därmed skulle livsmedel och andra förnödenheter kunna föras in till östra Ghouta.

Men nedtrappningszonerna har aldrig fungerat. Redan i november förra året konstaterade FN:s människorättsansvarige för Syrien, norrmannen Jan Egeland, att "nedtrappningen har blivit upptrappning".

Samtidigt med aggressionerna i Idlib och östra Ghouta pågår strider och flygattacker i Deir ez-Zor-området i nordöstra Syrien, där den USA-stödda koalitionen mot IS ställts mot regimtrogna styrkor. Enligt BBC har amerikanskt stridsflyg dödat ett hundratal milismän lojala med Bashar al-Assad. Amerikanska militärkällor uppger att ryska legosoldater finns bland de dödade.

Fakta.Kriget i Syrien

Av Syriens cirka 22 miljoner invånare behöver över 13 miljoner nödhjälp för att klara sig, enligt FN:s statistik. Av dem är drygt sex miljoner internflyktingar som tvingats lämna sina hem på grund av stridigheterna. Över fem miljoner syrier har tvingats fly utomlands. Omkring 400 000 har dödats sedan inbördeskonflikten utlöstes i mars 2011.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.