Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frankrike omdefinierar äktenskap

Frankrikes nationalförsamling godkände på lördagen med stor majoritet den första och viktigaste paragrafen i en livligt debatterad lag som tillåter äktenskap mellan personer av samma kön. De får också rätt att adoptera barn.

Med röstsiffrorna 249–97 godkändes första paragrafen i lagförslaget, som omdefinierar äktenskapet till ett avtal mellan två människor i stället för mellan man och kvinna.

Lagen har varit hett omdebatterad i Frankrike. Och vid flera tillfällen har människor massprotesterat mot förändringarna.

Exempelvis genomfördes flera protestmarscher söndagen den 13 januari. Då deltog som många som uppemot 400.000 i Paris.

Men trots de högljudda protesterna visar opinionsmätningar att en majoritet av den franska befolkningen är för att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön.

Runt om i världen tillåter åtminstone 12 länder, däribland Sverge, Norge och Danmark, äktenskap mellan människor av samma kön. I delar av USA är det tillåtet. I England förbereds just nu en liknande lag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.