Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrike-sager-nej-till-senarelagd-brexit/

Världen

Frankrike säger nej till senarelagd Brexit

President Macron med Boris Johnson i Paris i augusti. Foto: Daniel Cole/AP

PARIS. Frankrike skulle i nuläget säga nej till en ansökan om en senarelagd Brexit.

– Man kan inte börja om var tredje månad, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Beskedet kommer samtidigt som brittisk press rapporterar att Boris Johnson tänker sabotera EU:s arbete för att få sin vilja igenom.

Enligt nuvarande plan ska Storbritannien lämna EU den 31 oktober. Men i veckan röstade det brittiska parlamentet ja till en ny lag som skulle kunna tvinga regeringen att ansöka om en ny senareläggning, om inte ett avtal säkrats med EU före den 19 oktober.

Premiärminister Boris Johnson har avfärdat det och i stället krävt ett nyval. 

Men oppositionen vill vänta tills en framskjuten Brexit är ett faktum.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger dock i en intervju att det ”i nuläget är uteslutet” att ansökan skulle godkännas.

– Britterna har sagt att de vill ha alternativa lösningar för att undvika en ”no deal”, men vi har inte fått se dem. Så det blir ett ’nej’ till svar. Man kan inte börja om var tredje månad, säger Le Drian till radiokanalen Europe 1.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Virginia Mayo/AP

I den lag som parlamentet antagit föreslås den 31 januari som nytt datum, om än med möjlighet till senareläggning. En sådan måste dock inte bara godkännas av det brittiska parlamentet, utan även av övriga EU-länder. Så Frankrike skulle kunna blockera en ansökan och i praktiken sparka ut britterna.

– Situationen i Storbritannien är mycket oroande. I grunden är det en sorts legitimitetskonflikt mellan folket, som genom en folkomröstning sagt ”jag vill lämna”, och parlamentet – också det ett uttryck för folkviljan – som inte vet hur det ska lämna. Det går inte att nå en majoritet för någonting! Det finns inte en majoritet för ett utträde, det finns inte en majoritet för nyval, och det finns inte heller en majoritet för en ”no deal”. Läget är låst, konstaterar Jean-Yves Le Drian i intervjun.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare uttryckt frustration och oro över att Storbritanniens velande om Brexit har blockerat utvecklingen av unionen de senaste åren. 

Beskedet från Paris kommer i ett läge då Boris Johnsons regering överväger radikala åtgärder för att tvinga igenom den typ av Brexit som premiärministern vill ha. 

Enligt anonyma källor i regeringskansliet, som både The Telegraph och The Times citerar, är Johnsons plan nu att hota EU med att blockera hela unionens arbete. 

Detta skulle ske genom att Storbritannien vägrar nominera en kommissionär, med avsikten att hindra den nya kommissionen från att tillträda i höst. Om EU försöker ändra regeln om att kommissionen ska innehålla en kommissionär från varje medlemsland, kan regeringen Johnson lägga in veto.

Enligt en före detta chef på Europeiska rådets juridiska avdelning, Jean-Claude Piris, skulle dock EU-kommissionens arbete inte stoppas av det – däremot skulle Storbritannien sannolikt dras inför EU-domstolen.

https://twitter.com/piris_jc/status/1170514950315315200?s=21

Att denna brittiska taktik skulle få EU att backa vad gäller knäckfrågorna i avtalet – framför allt vad gäller gränsen på Irland – är också osannolikt. Men det är inte omöjligt att det är avsett att provocera Frankrike och andra EU-länder, så att de tills sist sparkar ut Storbritannien.

Arbetsmarknadsminister Amber Rudd avgick på lördagskvällen i protest mot det hon ser som en bristande vilja att nå ett avtal.

Amber Rudd Foto: Victoria Jones/AP

– Jag har ärligt talat förvånats över hur lite arbete som lagts ned på att få till ett avtal med Europeiska unionen. Jag förstår att en ”no deal” måste vara ett alternativ för premiärministern. Men det jag hade förväntat mig var en enorm ansträngning för att få till ett avtal. Och i nuläget läggs väldigt mycket arbete ned på att förbereda oss på en Brexit utan avtal, men inte tillräckligt mycket på att få till ett avtal, sa Amber Rudd till The Times.

Rudd har länge varit en inflytelserik röst i mittenfalangen i Tories, men hon väljer nu att lämna partiet helt. Detta sedan 21 Tory-ledamöter i parlamentet uteslutits ur partigruppen – bland dem flera tidigare ministrar – för att de genom sitt röstande öppnat väg för den nya lagen om en senarelagd Brexit.

– Jag har fått se 21 av mina kollegor sparkas ut ur partiet. Det tyder på att mitt parti inte längre har plats för avvikande åsikter. Så jag har bestämt mig för att lämna partigruppen och göra dem sällskap, säger Amber Rudd, som kan tänka sig att kandidera som ”oberoende konservativ” i nästa val.

På söndagen utsågs Therese Coffey till ny arbetsmarknadsminister. Liksom Rudd röstade hon för att stanna i EU i folkomröstningen 2016, men hon anses vara mer lojal mot partiledningen. 

Dominic Raab Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Samtidigt sa utrikesminister Dominic Raab att regeringen tänker ”pröva” om lagen verkligen kan tvinga Boris Johnson att be om en uppskjuten Brexit.

– Regeringen kommer alltid att respektera lagen. Detta kommer att prövas i domstol, och det vi vill göra då är att noga pröva vad den ålägger oss – och inte ålägger oss – att göra, sa Raab.  

Enligt de anonyma källor som citeras i brittisk press kommer Boris Johnson vägra följa lagen och sedan låta regeringens jurister argumentera i domstol för att han inte kan bindas av den.

Sunday Telegraph uppger att planer också dragits upp för en dramatisk upptrappning: om Labourledaren Jeremy Corbyn efter den 19 oktober lägger fram en misstroendeförklaring, skulle premiärministern helt enkelt vägra avgå, om han förlorar.

Dessa uppgifter skakar Storbritannien, där vänsteroppositionen redan demonstrerar under slagordet ”stoppa kuppen”. Även inom Tories växer oron för vad som kan vara på väg att ske med den brittiska demokratin. 

Boris Johnson menar att det finns ett enkelt sätt att lösa konflikten: att oppositionen accepterar att gå till nyval den 15 oktober. På måndagskvällen ska parlamentet rösta ännu en gång om detta förslag, men Labour och de övriga oppositionspartierna väntas rösta nej.

Läs mer: Katrine Marçal: Så sliter Brexit isär familjen Johnson 

Läs mer: Parlamentariker kan dra Boris Johnson inför rätta