Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrike-slopar-omstritt-polisgrepp/

Världen

Frankrike slopar omstritt polisgrepp

Protester mot rasism och polisövervåld i Nantes, Frankrike.
Protester mot rasism och polisövervåld i Nantes, Frankrike. Foto: Sebastien Salom-Gomis/AFP

En kontroversiell metod där den misstänktes andning förhindras vid gripanden kommer att förbjudas inom den franska polisen, säger inrikesminister Christophe Castaner.

TT Text

– Den kommer inte längre att läras ut vid polisens och gendarmeriets utbildningar. Det är en metod som har sina risker, säger Castaner i ett tv-sänt uttalande.

Demonstrationer har hållits världen över mot polisvåld efter den svarte amerikanen George Floyd död i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

I Frankrike dog en ung svart man under liknande omständigheter 2016, vilket också eldat på känslorna i landet.

Christophe Castaner klargör också att det ska råda nolltolerans för rasism i poliskåren, sedan en lång rad demonstrationer vänt sig just mot sådan.

– Rasism har ingen plats i befolkningen, inte heller inom polisen, säger ministern.

– Jag vill ha nolltolerans för rasism i de rättsvårdande myndigheterna, tillägger han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt