Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrikes-kommissionskandidat-rostas-bort-av-parlamentet/

Världen

Frankrikes kommissionskandidat röstas bort av parlamentet

Bild 1 av 2
Foto: Francisco Seco/AP
Bild 2 av 2
Foto: Massimo Di Vita

BRYSSEL. Ursula von der Leyens nya EU-kommission har åkt på ytterligare ett bakslag. Frankrikes kandidat att bli kommissionär har röstats bort av EU-parlamentet.

Med siffrorna 82 mot 29 fällde två av parlaments utskott Sylvie Goulard, föreslagen att bli kommissionär för bland annat inre marknadsfrågor. Hon var president Emmanuel Macrons kandidat, vilket betyder att detta är ett slag mot honom, liksom mot kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. von der Leyen hade gett Goulard en tung post i sin ”regering”.

Till det kommer att det är än mer oklart vem Rumänien skickar som sin kandidat. På torsdagen fälldes nämligen rumänska S-regeringen i en förtroendeomröstning. Vilka partier som tar över är oklart. Landets tidigare kandidat Rovana Plumb diskvalificerades på grund av obesvarade frågor runt sina ekonomiska intressen.

Utöver Rovana Plumb stöp även Ungerns kandidat på intressekonflikter. Ungern föreslog förra veckan en ny kommissionär, men Ursula von der Leyen har ännu inte officiellt accepterat den kandidaten.

Tre veckor innan den nya kommissionen är tänkt att tillträda den 1 november finns därmed stora hål i Ursula von der Leyens laguppställning.

När det gäller Sylvie Goulard frågades hon ut för andra gången på torsdagen. Stora problemet för henne är framför allt att det pågår en brottsutredning i Frankrike runt misstänkt ekonomisk brottslighet. EU:s bedrägeribekämpningsbyrå, Olaf, tittar också på fallet. När Goulard var europaparlamentariker betalades en assistent anställd i Frankrike med EU-pengar. Sylvie Goulard har betalat tillbaka 45.000 euro (cirka 490.000 kronor).

Sylvie Goulard. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Denna skandal gjorde att hon för två år sedan bara satt i fem veckor som försvarsminister i Macrons regering. Flera av Europaparlamentets ledamöter ifrågasatte varför en norm gäller för en regeringsmedlem i Frankrike och en annan för en EU-kommissionär i Bryssel.

Sylvie Goulard anser sig vara oskyldig och försvarade sig med att rättsväsendet arbetar långsamt.

– Jag ber parlamentet respektera principen att man är oskyldig tills dess annat är bevisat, sade hon under sin utfrågning.

Men Goulard är också ett offer i parlamentets politiska rävspel. Mycket tyder nämligen på att mäktiga EPP-gruppen, där svenska M och KD ingår, redan på förhand bestämt att den skulle rösta bort Goulard, oavsett vad hon sade i utfrågningen. Uppgifter som läckte ut på Twitter, och sedan raderades, talade om att man skulle ”döda Goulard i röstningen”.

https://twitter.com/MehreenKhn/status/1182249410970951680

https://twitter.com/MehreenKhn/status/1182249410970951680

EPP har redan tappat en av sina kandidater (Ungerns). Socialdemokraterna har också mist en (Rumäniens). Nu får de sällskap av liberala Sylvie Goulard. Därmed har de tre största partigrupperna blivit av med varsin.

Formellt är hennes öde inte helt avgjort. En majoritet av talmännen för parlamentet kan köra över utskotten och ge Goulard sitt klartecken. Eftersom hela parlamentet senare ska rösta för hela Ursula von der Leyens kommission är det dock ett våghalsigt spel.

Läs mer: Upp till bevis för Ylva Johansson  

Läs mer. Pia Gripenberg: Nu måste Rumänien och Ungern skicka nya kandidater