Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrikes-tidigare-premiarminister-doms-till-fangelse/

Världen

Frankrikes tidigare premiärminister döms till fängelse

François Fillon i domstolen på måndagen.
François Fillon i domstolen på måndagen. Foto: Thomas Samson/TT

François Fillon, tidigare premiärminister och presidentkandidat i Frankrike, betalade ut miljontals kronor till sin familj, för arbete som aldrig utfördes. På måndagen dömdes han och hans fru till fängelse för förskingring. Paret ska överklaga domen. 

Den konservative François Fillon var favorit i presidentvalet 2017 fram till brotten uppdagades. När det avslöjades att han anställt sin fru och sina två barn som assistenter försvann han snabbt ur racet inför valet, som senare vanns av Emmanuel Macron. 

Omkring 500.000 euro, ungefär 4,8 miljoner svenska kronor, av allmänna medel betalades ut till hustrun Penelope Fillon, utan att hon utfört i stort sett något arbete. 

Frankrikes federala finansiella åklagarmyndighet har fördömt det tidigare premiärministerparets agerande och menar att det grundar sig i att de trodde de stod över lagen. Åklagaren yrkade på att François Fillon skulle dömas till fem års fängelse och böter på 375.000 euro, motsvarande nästan 4 miljoner svenska kronor. 

På måndagen föll domen, som gick helt på åklagarens linje. Även Penelope Fillon dömdes till tre års fängelse villkorligt och böter på samma summa som sin man, för medhjälp till förskingring och undanhållande av allmänna medel, skriver Le Monde. 

– Ingenting kunde ha motiverat den erhållna ersättningen, sade domaren i målet om utbetalningarna, enligt Le Monde.

François och Penelope Fillon kommer att överklagar domen, meddelade deras advokater efter att den tillkännagetts. 

– Detta beslut, som inte är rättvist, kommer att överklagas. Det kommer bli en ny rättegång, sade François Fillons avdokat Antonin Lévy till de samlade medierna, enligt Le Monde. 

Advokat Pierre Cornut-Gentille, som företräder Penelope Fillon, kallade domen för ”bedrövlig”.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt