Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fransk-eu-minister-sveriges-valstand-bygger-pa-att-den-inre-marknaden-fungerar/

Världen

Fransk EU-minister: Sveriges välstånd bygger på att den inre marknaden fungerar

02:12. Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin kommer till Sverige för att prata om den återhämtningsfond på nästan 8.000 miljarder kronor som är tänkt att hjälpa coronadrabbade länder.

PARIS. Tyskland och Frankrike vill nu få klartecken från ”de sparsamma fyra” – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – för den återhämtningsfond på nästan 8.000 miljarder kronor som är tänkt att hjälpa hårt coronadrabbade länder och sektorer.

– Det här handlar om att rädda svenska jobb lika mycket som italienska, säger Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin inför sitt Sverigebesök i veckan.

Sanningens ögonblick är här. 

Så beskriver Frankrike president Emmanuel Macron de två veckor av intensiva förhandlingar som inleds på onsdagen, då Tyskland övertar ordförandeklubban i EU. 

Tillsammans med Angela Merkel vill Emmanuel Macron att samtliga 27 EU-länder ska säga ja till ett enormt stimulanspaket värt omkring 750 miljarder euro vid ett toppmöte som hålls i Bryssel den 17-18 juli. Och helst även EU:s långtidsbudget.

Planen: att kicka igång den europeiska ekonomin efter pandemikraschen. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades på måndagen för att diskutera Tysklands övertagande av ordförandeskapet i EU.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades på måndagen för att diskutera Tysklands övertagande av ordförandeskapet i EU. Foto: Kay Nietfeld / TT

Inte sedan 1930-talet har Europas ekonomi fallit så dramatiskt i fredstid som denna vår. Enligt Internationella valutafonden IMF kommer Spaniens och Italiens ekonomier att krympa med 13 procent, Frankrikes med 12 procent, Tysklands 8 och Sveriges med drygt 6 procent i år.

Arbetslösheten riskerar klättra över 20-procentstrecket i flera länder.

Att läget är allvarligt understryks av att Angela Merkel – som inte direkt är känd för att ta på sig spenderarbyxorna lättvindigt – låtit sig övertygas av Macron om att två tredjedelar av återhämtningsfondens medel ska fördelas i form av bidrag, inte lån. 

En som sparkat bakut över detta är Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

– Jag föredrar lån som betalas igen av de länder som får dem. För mig är en sådan modell betydligt lättare att förklara för svenska pensionärer som har betalt höga skatter i åratal, än om de skulle se sina pengar gå till spanska eller italienska pensionärer som inte har betalat lika höga skatter, sa Magdalena Andersson i en intervju med Le Monde i slutet av maj.

Tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike har Sverige bildat en informell grupp som kallas ”de sparsamma fyra”, och som vill undvika det som en del av dem ser som en ökad omfördelning från nord till syd.

DN möter Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin på hennes kontor i Paris.
DN möter Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin på hennes kontor i Paris. Foto: Mehdi Chebil

– Det där är en av de saker jag hoppas kunna reda ut. Den här fonden kommer inte att stå för löpande utgifter som pensioner eller statsanställdas löner. Det handlar om investeringar i infrastruktur, forskning, teknisk utveckling, grön och digital omställning, vilket gynnar alla européer i konkurrensen med Kina och USA, säger Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin när DN möter henne i Paris.

Ministern besöker Sverige på onsdag-torsdag som en del av den diplomatiska offensiv som Frankrike och Tyskland nu inlett. 

– Det är viktigt att Sverige inte isoleras. Jag tror inte på ett Europa med olika ”block”, varken geografiskt – nord-syd, öst-väst – eller vad gäller ekonomiska dogmer. Vi måste lyssna till varje enskilt lands oro och behov och ta hänsyn till det, säger Amélie de Montchalin.

Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin besöker Sverige i veckan.
Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin besöker Sverige i veckan. Foto: Mehdi Chebil

Då arbetslösheten i ett land kommer bli viktig för storleken på bidragen från återhämtningsfonden, tyder mycket på att länder som Italien och Spanien kan få mer pengar än länder i norra Europa. Men den franska ministern avfärdar att krisfonden skulle vara ett steg mot en fördjupad finanspolitisk union – något som en del ekonomer hävdar skulle behövas som komplement till den gemensamma valutan, euron.

– Nej, det här handlar inte om euron. Det här handlar om att bemöta en kris på den inre marknaden i sin helhet, det berör alla 27. Vi talar om en exceptionell, tidsbegränsad satsning på två år. Sverige har en massiv export till övriga EU, och har byggt mycket av sitt välstånd på att den inre marknaden fungerar. Nu står miljontals jobb på spel. Om vi då låter detta vara enbart baserat på lån till medlemsländer, då kan vi inte tala om någon sann solidaritet och det skulle inte vara verkningsfullt.

Amélie de Montchalin menar att EU nu måste vara solidariska för att kunna resa sig upp efter krisen.
Amélie de Montchalin menar att EU nu måste vara solidariska för att kunna resa sig upp efter krisen. Foto: Mehdi Chebil

Skulle svenska företag, som till exempel SAS, kunna få stöd? 

– Javisst, den svenska regeringen kan lämna in en ansökan till EU-kommissionen med önskemål om att modernisera den ena eller andra samhällssektorn. Men det är också viktigt att förstå att alla svenska företag gynnas av att alla EU-länder reser sig efter krisen.

Hur stor är risken att bidragen används ineffektivt och leder till korruption?

– Det rör sig inte om några gåvor – detta är investeringar. Pengarna ska åtföljas av strukturella reformer i de länder som tar emot dem. Allt måste hänga samman. Och medlen fördelas genom den vanliga budgetprocessen, som helt transparent kan granskas av såväl EU-parlamentet, Europeiska rådet, som de nationella parlamenten.

Vad tror du kan få den svenska regeringen att ändra sig?

– Jag tycker att det är viktigt att lyssna på arbetsmarknadens parter. Såväl arbetsgivarorganisationer som Europafacket EFS stöder kommissionens förslag. Det viktiga nu är att vi inte sänker ambitionsnivån, utan försöker hitta garantier som gör att varje land känner att det får ut något positivt av den här planen, säger Amélie de Montchalin. 

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt