Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fransk expertis: Sökområdet måste begränsas

03:57. Malaysias premiärminister höll en blixtinkallad presskonferens om försvunna flygplanet under måndagseftermiddagen.

Det kommer att ta lång tid, kanske år, innan mysteriet flight MH370 är löst. Någon omedelbar sökinsats med ubåtar är inte att vänta – därtill är de områden i Indiska oceanen där vrakdelar kan finnas alltför vidsträckta.

Det har franska flygsäkerhetsorganet BEA gjort klart för malaysiska myndigheter. Efter överläggningar under de senaste dagarna i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur mellan franska utredare och malaysiska kolleger har BEA gått ut med ett uttalande:

”En undervattensfas för att lokalisera flygplanet från flight MH370 kan endast inledas om de undersökningar som nu pågår kan möjliggöra att ett mer begränsat sökområde än de nuvarande områdena definieras”, heter det.

En jämförelse med processen som till slut ledde till upptäckten av nedslagsplatsen i Atlanten för flight AF447, Air France-maskinen som tidigt i juni 2009 försvann under flygning från Rio de Janeiro i Brasilien till Charles de Gaulle-flygplatsen nordost om Paris, ligger nära till hands, skriver nättidningen The Malaysian Insider. Först 23 månader efter försvinnandet lyckades utredarna vid BEA (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile) peka ut var flygningen ändade.

Jim Hall, tidigare chef för USA:s federala flyghaverimyndighet NTSB (National Transportation Safety Board) säger till tidningen USA Todays nätupplaga att det kan finnas ”flera vrakdelsfält”.

– Vi vet inte hur många de kan vara, säger Jim Hall.

Han menar vidare att de stora djup som kännetecknar området där de misstänkta vrakdelarna från Malaysia Airlines-planet siktats gör det svårt att leta sig fram till själva vraket. Dessutom kan det till slut bli så att huvuddelen eller stora delar av planet aldrig kommer att påträffas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.