Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fransk-lakare-anklagas-for-att-ha-forgiftat-patienter/

Världen

Fransk läkare anklagas för att ha förgiftat patienter

Åklagare Etienne Manteaux, mitten, håller tillsammans med polisen i Besançon i östra Frankrike en presskonferens angående den franska narkosläkaren som misstänks ha gett sina patienter dödliga injektioner. Foto: Sebastien Bozin/AFP

En fransk narkosläkare misstänks ha gett sina patienter dödliga injektioner för att framkalla hjärtattacker. Syftet ska ha varit att framstå som en hjälte när han räddade deras liv – men sju personer dog. 

Rätta artikel

Den 47-årige läkaren började utredas 2017 efter sju förgiftningar. Därefter har ytterligare fall lagts till utredningen och nu anklagas han för att ha förgiftat totalt 24 patienter mellan 4 och 80 år, skriver The Guardian.

Polisen misstänker han injicerat patienterna med kaliumklorid eller bedövningsmedel i samband med rutinoperationer på två kliniker i Besançon i östra Frankrike, så att de drabbades av hjärtstopp. 

Bland annat fick en fyraårig pojke hjärtstopp två gånger under en halsmandelsoperation i februari 2016.

Läkaren nekar till alla anklagelser, men enligt åklagaren ser han ut att vara den gemensamma nämnaren mellan fallen. Han ska ofta ha befunnit sig i den omedelbara närheten av patienterna, varit inblandad i att ställa en första diagnos och hanterat återupplivningen.

Åklagaren Etienne Manteaux. Foto: Sebastien Bozin/AFP

– Anklagelserna består av en rad saker som stämmer överens, säger åklagaren Etienne Manteaux som menar att läkaren bland annat var mycket snabb att ställa diagnos om överdosering av bedövningsmedel. 

Antalet incidenter ska ha ökat i perioder då läkaren befann sig i konflikt med sina kollegor. 

Läkarens advokater säger att de utmanar alla att visa upp några bevis och att det här ”inte är något annat än en hypotes”.

Advokat Frédéric Berna som företräder patienterna och deras familjer säger att det finns klara bevis för förgiftning i sju fall. 

– Kan du förstå att alla de här människorna, inklusive barn, kom till sjukhuset för att bli omhändertagna? En del kom aldrig ut, andra lever med, i några fall, allvarliga konsekvenser.

Fallet har stora likheter med sjuksköterskan Niels Högel i Tyskland som erkänt att han dödat hundra patienter – och kan vara landets värsta seriemördare i efterkrigstid.