Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fransk-minister-anklagas-for-lagenhetsmygel-och-lyxmiddagar/

Världen

Fransk minister anklagas för lägenhetsmygel och lyxmiddagar

Frankrikes miljöminister François de Rugy. Foto: Georges Gobet/AFP

PARIS. Frankrikes miljöminister François de Rugy är hårt ansatt, sedan mediesajten Mediapart avslöjat att han hyr en subventionerad lägenhet trots att hans inkomst ligger långt över den tillåtna maxgränsen. Han uppges också ha anordnat lyxmiddagar på skattebetalarnas bekostnad.

François de Rugy är sedan förra hösten fransk miljöminister, med särskilt ansvar för omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Han tillhör Emmanuel Macrons parti La République en Marche, och var tidigare talman i nationalförsamlingen.

Nu ställer sig alltfler frågan hur länge han kan sitta kvar som minister.

Tidigare i veckan avslöjade den undersökande mediesajten Mediapart att François de Rugy anordnat ett drygt tiotal lyxmiddagar för vänner och bekanta när han var talman i nationalförsamlingen åren 2017-18. 

Mellan 10 och 30 personer ska ha deltagit på dessa middagar, där inbjudningarna brukade skötas av de Rugys fru, en vimmeljournalist på den franska kändistidningen Gala. Dyra viner flödade – ibland för så mycket som 5.000 kronor flaskan – och på menyn stod bland annat jättehumrar. Notan fick skattebetalarna stå för. 

François de Rugy nekar inte till att middagarna ägt rum, men anser att rapporteringen är ”missledande” och att det bara rört sig om ”informella arbetsmiddagar med personer som har en relation till en politisk funktion”. 

Därefter avslöjade dock Mediapart att François de Rugy, som är av adlig börd, låtit renovera sin officiella ministerbostad för drygt 700.000 kronor – något han hävdar var motiverat på grund av det ”dåliga skick” som bostaden befann sig i.

På torsdagen tvingades de Rugys statssekreterare Nicole Klein avgå, sedan det framkommit att hon hyrt en offentligt subventionerad lägenhet i Paris men inte bott i den under åren 2008-2016, något som strider mot reglerna för denna typ av boende.

Än mer besvärande för de Rugy blev det natten till fredagen, då Mediapart avslöjade att även ministern själv hyr en sådan offentligt subventionerad lägenhet. Sedan 2016 står hans namn på ett kontrakt i Orvault, utanför Nantes i västra Frankrike. 

Denna typ av subventionerade boenden är i Frankrike endast avsedda för familjer med knappa resurser. Som minister tjänar dock François de Rugy drygt 100.000 kronor i månaden och som talman var hans månadslön än högre, cirka 150.000 kronor (14.477,17 euro). Enligt Mediapart var hans inkomst klart över den tillåtna maxgränsen när han fick kontraktet 2016.

Hur han trots det kunde få den 48 kvadratmeter stora tvåan är oklart. Men i ett inlägg på Facebook försvarar sig ministern och hävdar att han ”aldrig vetat om” om att det rörde sig om en offentligt subventionerad lägenhet. Han försöker styrka denna ovisshet genom att publicera mejlkonversationer med den agentur som han fått lägenheten genom. Och han hävdar att han i första hand använt lägenheten för att träffa sina barn från ett tidigare äktenskap.

Frågan är om det räcker – eller om premiärminister Edouard Philippe nu väljer att låta de Rugy gå.