Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fransk polischef och fru mördade i möjligt IS-dåd

Foto: AFP

En tidigare terrordömd 25-åring högg på måndagskvällen ihjäl en 42-årig polischef utanför hans hem i Magnanville, nordväst om Paris, och dödade sedan hustrun. Gärningsmannen sköts till döds i en polisinsats. 

Mannen gick beväpnad med en kniv till attack mot den civilklädde polismannen utanför dennes hem och högg honom flera gånger. Han tog sedan polismannens hustru och treårige son som gisslan. 

När polisen stormade fastigheten strax före midnatt sköts gärningsmannen till döds. Det visade sig då att han även dödat polisens fru som också arbetade vid polisen. Parets treårige son var ”chockad men oskadd”, skriver Le Parisien.

Vid insatsen hördes höga smällar. 

– Vi hade ingen framgång i förhandlingarna. Ett beslut togs att starta en insats vid midnatt, säger Henry Brandet, talesperson vid inrikesdepartementet. 

Terrorgruppen IS propagandaorgan Amaq uppgav att ”IS-krigaren dödar en polischef på polisstationen i staden Les Mureaux och hans fru med stickvapen nära Paris”.

Frankrikes president François Hollande fördömer dådet.

– Vi kommer att bringa klarhet i omständigheterna kring den här fruktansvärda tragedin, säger han.

Franska åklagare som arbetar med terrorbrott kommer att utreda fallet.

– Anti-terrororutredarna kommer att ta hänsyn till hur dådet gick till, målet och de kommentarer som gjordes under förhandlingarna med insatsstyrkan, säger en källa till nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.