Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fransk-stjarnkock-stammer-guide-michelin-efter-forlorad-stjarna/

Världen

Fransk stjärnkock stämmer Guide Michelin efter förlorad stjärna

Kocken Marc Veyrat stämmer den Guide Michelin efter att hans restaurang blivit av med en av sina tre stjärnor. Foto: Paul Cooper/TT

Den franska kocken Marc Veyrat stämmer den välrenommerade restaurangguiden Guide Michelin efter att hans restaurang blivit av med en av sina tre stjärnor. 

Veyrat menar att Michelins bedömare misstagit en ostsufflé smaksatt med saffran för att vara tillagad med cheddar.

Under förra året belönades matlagningen på Marc Veyrats restaurang ”La Maison des Bois” (på svenska Skogshuset) med Guide Michelins toppbetyg – tre stjärnor. En av dem rök sedan i årets upplaga av guiden, som listar vad de anser vara världens bästa restauranger.

– Det här är värre än en fysisk skada, det är en enorm förolämpning. Jag gick in i depression. Jag såg min personal gråta. För mig är det här irreparabelt, säger Marc Veyrat till francetvinfo.  

Kocken, som är välkänd i Frankrike, stämmer nu Guide Michelin. Han menar att bedömaren som besökte restaurangen felaktigt påstått att restaurangen haft den engelska cheddarosten i en klassisk fransk ostsufflé som smaksatts med saffran. 

– De förolämpar Frankrike och en hel region när de tror att jag har lagt cheddar i min sufflé, säger Marc Veyrat till den franska radiokanalen France Inter.

”La Maison de Bois” ligger i stjärnkockens hemby Manigod i departementet Haute-Savoie i de franska alperna. 

Veyrat menar att missförståndet kring ostsufflén är anledningen till att han förlorade sin stjärna. Bedömarens anteckningar tror han kommer att styrka hans teori. 

”La Maison de Bois” två avsmakningsmenyer beskrivs av Guide Michelin som ”en pastoral symfoni med dofter av undervegetation och alpina örter som komponerats runt en häpnadsväckande iscensättning.” Kocken själv beskrivs som ”alltid trogen sitt rykte”. Sitt enda minus ger guiden till prissättningen. 

I ett uttalande till The Guardian säger Michelin att de ”förstår besvikelsen som Veyrat, en kock vars talang ingen ifrågasätter, känner”. De skriver också att de ”beklagar hans orimliga uthållighet i sina anklagelser”. 

Saken kommer tas upp i domstolen i Nanterre, väst om Paris, den 27 november, enligt hans advokat till AFP.