Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fransk tidning: Kreml sökte samarbete med Nationella fronten

Önskvärd politisk kontakt i Väst för Kreml, erfar franska nättidningen Mediapart: Marine Le Pen.
Önskvärd politisk kontakt i Väst för Kreml, erfar franska nättidningen Mediapart: Marine Le Pen. Other: Christophe Ena / AP

En mejlväxling mellan en tjänsteman i Rysslands maktcentrum Kreml och en nära medarbetare till president Vladimir Putin antyder att ryska statsledningen övervägde att ekonomiskt stödja det franska högerextrema partiet Nationella fronten.

Uppgifterna publicerades på lördagen i franska nättidningen Mediapart. Planen ska ha varit att förse Nationella fronten med pengar i utbyte mot att partiet gav Ryssland politiskt stöd.

Avslöjandet är ett resultat av ryska nätaktivisters hackande av sms- och mejltrafik, skriver Mediapart. På sin hemsida har hackarna beskrivit hur man under perioden 2011–2014 tagit sig in i Kemlanknutna e-postkonton och hackat en ledande rysk politikers bärbara dator.

Uppgifterna om det tänkta samarbetet mellan Kreml och Nationella fronten bygger på vad som avhandlats både i sms och de 66 mejl som specifikt handlat om partiet. Dessa utväxlades mellan Timur Prokopenko, som i artikeln beskrivs som ansvarig för presidentadministrationens medie- och internethantering, och en kontaktperson hos Nationella fronten, kallad ”Kostia”.

Den 10 mars 2014 ska Prokopenko ha frågat Kostia om han kunde förmå Nationella frontens partiledare Marine Le Pen att komma till Krim för att där som observatör följa den folkomröstning som skulle hållas den 16 mars, med vilken Moskva hoppades kunna ge legitimitet åt den anslutning – annektering – av den ukrainska halvön till Ryssland som då var i stundande.

Marine Le Pen ska ha avböjt erbjudandet, med motiveringen att hon var mitt uppe i viktiga kampanjförberedelser inför det kommande franska kommunalvalet. En av hennes medarbetare, rådgivare i internationella frågor, skickades i stället.

Transaktioner som senare skett, där pengar förts från Ryssland till Nationella fronten via ryska banker, beskrivs av Marine Le Pen som lån och inte som bidrag. Hon svarar retoriskt på Mediaparts fråga:

”Skulle det faktum att vi tar ett lån avgöra vår position i internationella frågor?”

”För övrigt”, fortsätter hon, ”har vi sedan långt tillbaka intagit en prorysk linje.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.