Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Franska homosexuella får rätt att ge blod

Med start nästa år kommer homosexuella män i Frankrike tillåtas att ge blod, enligt den franska hälsoministern Marisol Touraine.

– Att ge blod är en akt av generositet, civilt ansvar, och donatorernas sexuella orientering får inte vara ett villkor, säger Touraine.

Det kraftigt kritiserade förbudet kommer att lättas i flera steg beroende på hur sexuellt aktiv donatorn har varit. Frågan är känslig i Frankrike efter att hundratals personer dött i aids under 1980-talet i samband med att hiv-smittat blod då spreds via landets nationella blodtransfusionscenter.

I april bestämde EU:s högsta domstol att regeringar får förbjuda blod från homosexuella donatorer om det kan påvisas att det är det bästa sättet att stoppa hiv-spridning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.