Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/franska-regeringens-plan-for-att-fa-slut-pa-strejken/

Världen

Franska regeringens plan för att få slut på strejken

Foto: Bertrand Guay/AFP

Den omfattande transportstrejken i Frankrike fortsätter. I ett försök att få ett slut på den kom regeringen med ett erbjudande till fackförbunden, men mottagandet var blandat.

TT Text

Transportstrejken har pågått i 38 dagar. Protesterna gäller den pensionsreform som har föreslagits.

Nu förklarar premiärminister Édouard Philippe att han är villig att dra tillbaka det mest omtvistade föreslaget i reformen. Förslaget skulle innebära att man måste arbeta till 64 års ålder för att få full pension.

Den franske presidenten Emmanuel Macron kallar erbjudandet för ”en konstruktiv och ansvarsfull kompromiss”.

Premiärministerns utspel får ett blandat mottagande av fackförbunden. CFDT och UNSA välkomnar det. Men de mer kompromisslösa förbunden CGT och FO gör tummen ned.

CGT säger att erbjudandet är en ”rökridå för att få en del fackförbund att skruva under” på reformen.

Under lördagen hölls nya demonstrationer i Paris mot den föreslagna pensionsreformen. En del av demonstranterna var maskerade. De slog sönder skyltfönster och kastade saker mot polisen, som svarade med tårgas.

Även i bland annat Marseille, Toulouse, Lyon och Nantes anordnades demonstrationer.

Enligt inrikesdepartementet deltog nästan 150.000 personer i demonstrationerna över hela Frankrike. Men enligt CGT rör det sig om 500.000 personer som protesterade.