Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Franska senaten förbjuder barnskönhetstävlingar

Innan lagen träder i kraft måste den röstas igenom av franska nationalförsamlingen.
Innan lagen träder i kraft måste den röstas igenom av franska nationalförsamlingen. Foto: Bela Szandelszky/AP

Franska senaten har röstat igenom ett förbud mot skönhetstävlingar för barn under 16 år. Syftet med lagstiftningen är att förhindra sexualisering av unga flickor. 

Lagförslaget måste fortfarande röstas igenom i nationalförsamlingen innan det kan börja gälla. Om så sker riskerar den som anmäler ett barn till en sådan tävling upp till två års fängelse och 30 000 euro i böter, skriver AP.

Enligt AP har skönhetstävlingar för barn ofta och under lång tid debatteras i franska medier trots att fenomenet inte alls är lika vanligt förekommande som i exempelvis USA.

Det nya tillägget säger att ”Organisering av skönhetstävlingar för barn under 16 år är förbjudet.” Konservative politikern Chantal Jouanno säger till AP att hon är nöjd med att lagtillägget gick igenom senaten.

– Vid den åldern borde barn koncentrera sig på att lära sig saker. Genom den här typen av tävlingar lär vi i stället barnen att utseendet är det allra viktigaste. Jag har svårt att förstå hur skönhetstävlingar för barn är viktigt för barnet som deltar, säger hon till AP.

Hon betonar att lagen i första hand är till för att skydda unga flickor.

– När jag träffade en arrangör för barnskönhetstävlingar frågade jag honom varför det inte fanns några skönhetstävlingar för små pojkar. Han svarade att pojkar aldrig skulle förminska sig själv på det sättet, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.