Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/franska-skolor-haller-stangt-efter-coronautbrott-i-alperna/

Världen

Franska skolor håller stängt efter coronautbrott i alperna

Skidorten Les Contamines-Montjoie i sydöstra Frankrike.
Skidorten Les Contamines-Montjoie i sydöstra Frankrike. Foto: Marie Giffard/AFP

Fem britter, varav ett nioårigt barn, har smittats med det nya coronaviruset i en fransk skidort. Efter misstanke om att ytterligare två barn kan ha drabbats kommer flera skolor i området att hålla stängt nästa vecka.

I Kina skjuts skolstarten på vårterminen upp på nytt.

Antalet smittade av det nya coronaviruset i Kina är över 37.000 personer, uppger landets myndigheter. Samtidigt stiger dödstalen som på söndagsmorgonen var 813 personer, enligt Johns Hopkins statistik. Det är lika många som globalt dog i sarsutbrottet 2002–2003. 

I skidorten Les Contamines-Montjoie, nära Mount Blanc i sydöstra Frankrike, konstaterades på lördagen fem nya europeiska fall, rapporterar Reuters. De fyra vuxna och en nioåring ska ha kommit i kontakt med en brittisk medborgare som nyligen återvänt från Singapore efter en affärsresa där han tros ha fått viruset. 

Britterna bodde i två angränsande lägenheter i en stuga som den smittade mannen besökte. Den ena familjen var på skidsemester och den andra bodde på skidorten tillfälligt.

Nioåringen har deltagit på lektioner vid olika skolor och ytterligare två barn misstänks ha blivit smittade. Hälsomyndigheterna har beslutat att stänga skolorna som barnen går på nästa vecka för att testa om fler elever kan ha fått det nya coronaviruset. 

Alla elva är inlagda på sjukhus för vård och undersökning, uppger franska hälsodepartementet. Ingen av dem uppges vara allvarligt sjuk, enligt Reuters. 

I Kina skjuts vårterminen upp på nytt i många skolor med anledning av coronaviruset. En rad områden, däribland Shanghai och provinsen runt Peking, flyttar skolstarten till den 1 mars.

På söndagen friskförklarades de runt 3.600 passagerarna ombord på kryssningsfartyget World Dream som sedan i onsdags varit i karantän i Hong Kongs hamn. Testerna har visat negativt för viruset.

Läs också:

Coronaryktena har blivit en infodemi – därför är den farlig

WHO skickar expertgrupp till Kina