Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fransman gripen i Rotterdam misstänkt för terrorplaner

Polis vid platsen där den 32-årige fransmannen greps.
Polis vid platsen där den 32-årige fransmannen greps. Foto: Marten Van Dilj/AFP

Nederländsk antiterrorpolis har gripit en man misstänkt för att planera ett terrordåd i Frankrike. Samtidigt genomförde belgisk polis 13 räder mot olika platser i Bryssel under söndagen.

Gripandet av den misstänkte mannen genomfördes av den nederländska polisens särskilda insatsgrupp, DSI, i Rotterdam på begäran av franska myndigheter.

Enligt ett uttalande från nederländska åklagare ska mannen ha identifierats i en pågående utredning om terrorism.

Den 32-årige mannen misstänks för att ha varit med om att planera en terrorattack mot Frankrike. Han ska vara fransk medborgare.

Enligt den nederländska tidningen Telegraaf genomfördes gripandet på en gata i Rotterdam på söndagseftermiddagen. Ytterligare tre män, varav en 43-åring och en 47-åring, båda med algerisk bakgrund, greps samtidigt på en annan gata inte långt från den plats där de bodde.

Det finns ännu inga uppgifter om den tredje mannen.

Enligt tidningen väntas 32-åringen överlämnas till Frankrike inom kort.

På söndagen genomförde också belgisk polis flera räder runt om i Brysselområdet. Nio personer togs in till förhör vid 13 olika tillslag, fem av dem släpptes senare, skriver Nieuwsblad.

Under söndagen anklagades också den man, ”Abderamane A, som sköts i benet vid en spårvagnshållplats i Bryssel i fredags, formellt för att ha ingått i en terrorgrupp. Men fram till i dag har de franska myndigheterna bara anklagat en person, Faycal Cheffou, för delaktighet i terrorbombningarna i Bryssel i tisdags.

Cheffous roll är inte känd men det spekuleras i att han kan vara ”mannen i hatt” som syns på övervakningsbilderna från flygplatsen, skriver nyhetsbyrån AFP.

På lördagen publicerade terrororganisationen IS en video där en annan man med koppling till Nederländerna framträder och hotar med nya attacker. Mannen, som av den nederländska tidningen De Tijd beskrivs som Hicham Chaib från Amsterdam, ska ha rest till Syrien för att ansluta sig till IS där han tidigare förekommit i en rad avrättninsgvideor.

I videon hotar han med att Brysselattackerna bara ”är en försmak av” de attacker som kommer att följa, skriver Daily Mail. Han framför hoten på nederländska. I slutet av den nio minuter långa inspelningen skjuter Chaib en man till döds.

I februari 2015 dömdes Chaib till 15 års fängelse av en domstol i Antwerpen men hade då redan hunnit fly från landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.