Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fransman-vill-ha-en-identisk-spira-och-ingen-lagandring/

Världen

Fransmän vill ha en identisk spira – och ingen lagändring

Foto: Thierry Mallet/AP

Nästan tre av fyra fransmän motsätter sig den lagändring som skulle kunna snabba på återuppbyggnaden av den eldhärjade katedralen Notre-Dame i Paris. 

De flesta vill även se en identisk rekonstruktion av den spira som rasade och som moderna arkitekter nu tävlar om att få rekonstruera, visar en opinionsundersökning.

Rätta artikel

Återuppbyggnaden av den folkkära katedralen Notre-Dame i Paris låter sig inte göras i en handvändning. Det sade den franske kulturministern Franck Riester i Frankrikes nationalförsamling på fredagen. 

Där diskuterades ett nytt lagförslag om att låta byggföretagen få tillåtelse att runda vissa regler för att kunna återuppbygga Notre-Dame snabbare än vad som annars är möjligt. 

Macron har sagt att han vill att Notre Dame ska vara färdigrenoverad om fem år, något som experter har sagt är orealistiskt. Det är det som har föranlett fredagens debatt om en eventuell lagändring. 

Kulturministern argumenterade för att de nuvarande reglerna för restaurering av byggnader som utgör kulturarv måste respekteras och följas även när Notre-Dame ska byggas upp igen efter att ha eldhärjats för snart en månad sedan.

Reglerna måste följas för att katedralen ska kunna ”återfå sin forna glans”, menade Franck Riester.

Inför debatten i nationalförsamlingen publicerade Franceinfo och Le Figaro en opinionsundersökning som visar att fransmännen går på kulturministerns linje. Så mycket som 72 procent av fransmännen motsätter sig en lagändring för att kunna runda reglerna. 

Bland dem som ändå stödjer en lagändring sympatiserar en överväldigande majoritet med president Emmanuel Macrons parti La République en marche, LREM.

Bilden visar ögonblicket då spiran rasar. Foto: Veeren Ramsamy/TT

Undersökningen visar också att 55 procent av fransmännen vill att den eldhärjade spiran, som kraschade genom taket den dramatiska kvällen, ska rekonstrueras på ett sätt som gör att den blir identisk med den ursprungliga.

Mer än varannan fransman motsätter sig alltså den arkitekttävling som utlystes av president Macron bara några dagar efter branden.

Han signalerade då att syftet med tävlingen skulle vara att locka fram förslag på en moderniserad variant av den älskade gamla spiran, influerad av samtida arkitektur.

Nu visar det sig att bara 44 procent tycker att en sådan modernisering är önskvärd. Även i den gruppen återfinns det flest anhängare till Macrons eget parti LREM (73%).

Det visar sig också att unga människor är i majoritet bland dem som motsätter sig en modernisering, 68 procent unga vill att den nya spiran ska se ut som den gamla.

Undersökningen är genomförd av opinionsinstitutet Odoxa-Dentsu på internet mellan den 7 och 9 maj. Ett representativt urval med 1.003 fransmän, 18 år och äldre, ska ha besvarat formuläret.