Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fredspristagare anklagar fredspristagare för krigsbrott

MSF:s (Médecins Sans Frontières) sjukhus i Kunduz står i lågor på lördagen.
MSF:s (Médecins Sans Frontières) sjukhus i Kunduz står i lågor på lördagen. Foto: Médecins Sans Frontières / AP

Patienter brändes ihjäl i sjuksängarna när amerikanska och afghanska styrkor genomförde ett flyganfall mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i nordöstra Afghanistan i lördags. Hjälporganisationen betraktar händelsen som ett krigsbrott. Och nu tar USA på sig ansvaret för flygbombningen.

Det är första gången som en mottagare av Nobels fredspris offentligt anklagar en annan för krigsbrott. Läkare utan gränser tilldelades priset 1999, USA:s president Barack Obama mottog det 2009.

”Det är ironiskt – för att uttrycka sig milt. Och definitivt ingen bra merit för Nobelpristagaren Obama”, skriver Marie-Eve Raguenaud, som 1999 tog emot Nobels fredspris för Läkare utan gränsers räkning, i ett mejl till DN.

Bombanfallet mot sjukhuset i landets nordöstra del inleddes i lördags morse. Det pågick i 30 minuter och ska ha genomförts efter att afghanska regeringsstyrkor bad USA om förstärkning. 22 personer uppges ha dött och 37 skadats i attacken, både patienter och MSF-personal.

”I uttalanden från Afghanistans regering har det hävdats att talibanstyrkor använt sjukhuset för att skjuta mot koalitionens styrkor. De här uttalandena antyder att afghanska och amerikanska styrkor tillsammans beslutade att jämna ett fullt fungerande sjukhus med marken, vilket är detsamma som ett medgivande av krigsbrott”, sade Joanne Liu, Läkare utan gränsers internationella ordförande, i ett uttalande på tisdagen.

Organisationens generalsekreterare Christopher Stokes var på måndagen inne på samma linje och krävde en oberoende utredning av händelsen.

”Faktum är att USA fällde de här bomberna. USA anföll ett stort sjukhus fullt med skadade patienter och MSF-personal”, sade han i ett skriftligt uttalande.

På tisdagen tog USA på sig ansvaret för bombningen.

– För tydlighets skull, beslutet att genomföra en flygräd var ett beslut som fattades inom USA:s befäl, sade general John Campbell, chefen för de USA-ledda styrkorna i Afghanistan, i en utfrågning i den amerikanska senaten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han sade att flygbombningen var ett misstag.

Campbell har tidigare förklarat att afghanska regeringsstyrkor bad USA om flygunderstöd för att bekämpa talibaner på sjukhusområdet. Något som Abdullah Guard, befälhavare för Kunduz specialstyrkor, inte helt håller med om:

– Det är möjligt att våra styrkor bett om en flygräd för att bekämpa fienden, men det betyder inte att bomba ett sjukhus, sade han, enligt Reuters.

Dagen efter anfallet framförde USA:s president sina kondoleanser ”till vårdpersonalen och andra civila som dödades och skadades i den tragiska händelsen på ett Läkare utan gränser-sjukhus i Kunduz”.

”Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi avvaktar resultaten av utredningen innan vi drar definitiva slutsatser när det gäller omständigheterna runt den här tragedin”, sade Barack Obama i ett skriftligt uttalande som publicerades av Vita huset.

På tisdagen rådde det inte längre något tvivel om var skulden låg, och då gick USA-generalen John Campbell ut och förklarade vad som skett.

Flyganfallet i Kunduz genomfördes några dagar efter att talibaner erövrat stora delar av staden. Läkare utan gränser förnekar påståendena från afghanskt håll om att talibaner skulle ha använt sjukhuset som bas för attacken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.