Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fredspristagare vädjar till Saudiarabien

Tio mottagare av Nobels fredspris uppmanar i ett gemensamt brev Saudiarabien att inte verkställa de planerade avrättningarna av 14 shiamuslimska saudier.

Undertecknarna – däribland den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, den polske expresidenten och fackledaren Lech Walesa och den iranska advokaten Shirin Ebadi – uppmanar i stället det saudiska kungahuset att ”sträcka ut en nådens hand”.

De 14 dödsdömda kommer från den östliga provinsen Qatif, hem för större delen av det sunnidominerade landets shiamuslimska minoritet, och har fällts för olika brott relaterade till politiska protester 2012. Enligt fredspristagarnas brev har de dömts för att bland annat ha postat bilder av demonstrationer i sociala medier och uppmanat människor att delta i olika opinionsyttringar.

Ultrakonservativa Saudiarabien är ett av de länder i världen som genomför flest avrättningar. Hittills i år har 72 personer avrättats i den absoluta monarkin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.