Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fredssamtal-om-libyen-i-berlin/

Världen

Villkorad vapenvila accepterad i Libyen

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhael Klimentyev/AFP

Tyskland planerar att inom kort bjuda in till fredssamtal om Libyen, sade förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens i Moskva på lördagen. 

Senare på lördagskvällen bekräftade libyske krigsherren Khalifa Haftar att man accepterat en vapenvila, med start natten mot söndagen, förutsatt att även andra sidan följer den.

TT Text

Angela Merkel befinner sig i Ryssland för samtal med president Vladimir Putin. Under presskonferensen sade Putin att det är viktigt att få ett stopp på striderna i Libyen och att det är dags för fredssamtal i Berlin.

Tidigare i veckan uppmanade Ryssland och Turkiet parterna i Libyen att inleda en vapenvila på söndagen.

Sent på lördagen svensk tid kom också besked om att den libyske krigsherren Khalifa Haftar och LNA-milisen (Libyens nationella armé) accepterat en vapenvila. I ett videomeddelande klargjorde talespersonen Ahmed Ismari att LNA accepterat vapenvilan med villkoren att regeringsstyrkorna också följer den, rapporterar Reuters, samt att alla överträdelser ”kommer att mötas med en skarp respons”.

Vapenvilan ska gälla från midnatt mot söndagen. 

Tidigare under dagen hade Libyens premiärminister Fayez Serraj öppnat för en vapenvila, förutsatt att LNA-styrkorna drar sig tillbaka från landets huvudstad Tripoli.

Khalifa Haftar och hans LNA-milis har sedan april genomfört flera offensiver för att ta över Tripoli, trots upprepade varningar från FN:s säkerhetsråd.