Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Friad krigsherre ritar om kartan i Kongo

Jean-Pierre Bemba har friats från brott mot mänskligheten och krigsbrott vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, något som helt förändrar läget i krisens Kongo.
Jean-Pierre Bemba har friats från brott mot mänskligheten och krigsbrott vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, något som helt förändrar läget i krisens Kongo. Foto: AFP

Den kongolesiske krigsherren och tidigare vicepresidenten Jean-Pierre Bemba har släppts ur häktet efter att ha friats för krigsbrott och brott mot mänskligheten vid ICC-domstolen i Haag. Läget är redan allvarligt i Kongo men om Bemba bestämmer sig för en comeback kan hela den politiska spelplanen ritas om.

Jean-Pierre Bemba, 55, dömdes 2016 till 18 års fängelse för brott mot mänskligheten och krigsbrott som han gjort sig skyldig till i Centralafrikanska republiken för drygt 15 år sedan. Bemba var en av de tyngsta figurer som dömts i ICC, bland annat var han vicepresident i Kinshasa efter ett fredsavtal som på pappret avslutade det andra Kongokriget. 

Han överklagade domen och friades i förra veckan från anklagelserna men han har funnits skyldig till domstolstrots och mutande av vittnen. Dock har han suttit häktad så länge att han suttit av 80 procent av maxstraffet för det mindre allvarliga brottet, vilket innebär att han i juli sannolikt är fri att lämna Belgien där han befinner sig. 

Beslutet är ännu ett av många bakslag för domstolen som visat sig oförmögen att döma riktigt tunga förbrytare. Särskilt nedslående är beskedet för alla som hoppats på en ny era av hårdare straff för sexuellt våld i konfliktsituationer, något som drabbat Kongo och kringliggande länder i synnerligen stor utsträckning. 

I Kongo ritas nu spelplanen om. Regeringen har sagt att Bemba är välkommen att återvända till landet men när han landar på N’djili-flygplatsen i Kinshasa kan han mycket väl mötas av säkerhetstjänsten som på nytt arresterar honom.  President Joseph Kabila, som i det sista försökt senarelägga det val som ska utse hans efterträdare på posten, är en av Bembas värsta motståndare och Bemba har händelsevis sitt största stöd i de västra delarna av landet där Kabila är som mest impopulär.

Bemba själv har ett stort kontaktnät och har sannolikt en stor kassakista sedan åren som affärsman och som vicepresident med ansvar för det väldiga landets finanser. 

Men hinner han mobilisera sitt gamla parti innan deadline – den 25 juli – för att registrera sin kandidatur till presidentvalet? Det är tveksamt. Om inte, kan Bemba lägga sin vikt bakom någon annan kandidat och på så sätt köpa sig inflytande i politiken. 

En analytiker som DN talat med beskriver Bemba som en hund som sovit i tio år och när den överraskande vaknar är det ingen som vet hur den kommer att bete sig. Klart är dock att alla beräkningar som storspelarna i den kongolesiska politiken gjort nu kastas över ända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.