Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Friden vann över de bengaliska eldarna

Bryssel. Många Brysselbor strömmade till minnesplatsen vid Place de la Bourse på söndagen – trots regeringens vädjan att inte demonstrera mot terrorismen. Men det som började som en respektfull gest för de döda och skadade förvandlades på eftermiddagen till våldsamma drabbningar mellan polis och fotbollshuliganer.

”Vive la Belgique” (Leve Belgien), ropar en flicka. Hon står på trappan till det gamla börshuset i Bryssel. Framför henne står ett hundratal huttrande Brysselbor och möter utropet med spridda applåder.

”Vive la Belgique”, skriker flickan ännu högre, den här gången energiskt viftande med en belgisk och en marockansk flagga. Nu bryter ett jubel ut och den leende flickan leds ned i havet av applåderande människor.

Det har gått fem dagar sedan Belgiens huvudstad skakades av bomberna på flygplatsen och i tunnelbanan. Dåd som har kostat över 30 människor livet, däribland två svenska kvinnor.

Men trots tjutande sirener, sprängningar av misstänkta paket och ideliga gripande av terrormisstänkta tycks många Brysselbor inte låta sig skrämmas. I lördags bad inrikesministern Jan Jambon stadens invånare att av säkerhetsskäl inte genomföra en demonstration mot terrorn som var planerad till på söndagen. Arrangörerna gjorde som han önskade och ställde in manifestationen på obestämd tid. Ändå samlades flera hundra människor på torget Place de la Bourse för att visa sin solidaritet med dem som mist livet och skadats i attackerna.

– Vi är här för att hedra minnet av dem som dött, konstaterar Nicolas Peiffer, som kom hit på förmiddagen.

Han blickar ned för trapporna. Där nere på torget sitter hans sexåriga dotter Lena och ritar på marken. Hennes blick är fixerad vid den vita kritan som sakta smulas mot stenbeläggningen. Hon ignorerar de tv-team som försöker få hennes uppmärksamhet.

– Hon är bara sex år men hon förstår vad som har hänt. Det är viktigt att även hon får komma hit och få utlopp för sina känslor, fortsätter Nicolas Peiffer.

Han är inte den ende föräldern som låter sitt barn bidra till att färglägga det som har blivit Brysslbornas minnesplats för terrordåden. Wim Roose har kommit till Place de la Bourse tillsammans med sin familj och en församling han och några vänner har startat. Med blå färg skriver han själv ”God loves you so much”.

– Man sade att vi inte skulle komma hit, men vi tänkte att vi kunde komma i mindre grupper. Vi är här för att be, säger han.

Framåt eftermiddagen försvann lugnet från Place de la Bourse. Hundratals svartklädda män och kvinnor, fotbollshuliganer från olika platser i Belgien, intog torget. Där flickorna tidigare låg på knä och målade stod plötsligt personer med bengaliska eldar i händerna. Knallskott ekade mellan husen och fick förbipasserande att hoppa till av rädsla. Det kom även vittnesmål om att personer ur gruppen gjort nazisthälsningar.

– Alla tillsammans mot Islamiska staten, skanderade huliganerna innan polisen började leda gruppen mot järnvägsstationen Gare de Beuxelles-Nord, varifrån flera av dem anlänt.

När den svartklädda gruppen passerade platsen där DN stod blev situationen plötsligt våldsam. Någon eller något tycks ha retat upp en del av dem och tumult utbrast. Flaskor kastades och demonstranter vräkte sig över avspärrningarna för att ge sig på åskådare. Polisen svarade med pepparsprej och vattenkanoner.

Foto: Kristoffer Törnmalm/DNVid 17-tiden hade stämningen lugnat sig igen. Städbilar hade snabbt kallats in och fått undan glassplitter och jord från demonstranternas framfart. Belgiens premiärminister Charles Michel reagerade starkt på händelserna och kallade agerandet för ”högst opassande”.

På trappan till börshuset hade Brysselbornas motramsa ”Non à la haine” (nej till hatet) bytts ut mot flöjtmusik och samma lugn som rådde före våldsamheterna.

– Vi är här för att visa vår kärlek. Det är allt, säger Naima Oubouskour som kom till minnesplatsen med sin man och sina tre barn.

Bild i text: Kristoffer Törnmalm

Fakta. Över 30 människor dog.

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

Strax efter klockan 9 detonerade en bomb på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 31 människor, inklusive attentatsmännen, dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna.

På eftermiddagen efter attackerna tog extremistgruppen Islamiska staten på sig skulden för dåden.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.