Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Fridfulla samtal mellan soldater och demonstranter”

Dagens Nyheters Thomas Hall rapporterar från ett skakat Egypten.

Hurdan är stämningen i Kairo idag, torsdag?

– Jag kommer just från Tahrirtorget och har pratat med människor där. Många av dem har varit där i flera dagar och krävt Mubaraks avgång. Nattens våldsamma händelser, med minst fem dödsoffer och hundratals skadade när Mubarakanhängare drabbade samman med demonstranterna på torget, var en chock för de flesta.

– Stämningen var sammanbiten men lugn när jag var på torget. Många hade bandage efter gårdagskvällens och nattens våldsamheter. Men alla, och nu menar jag Mubaraks motståndare, som jag pratade med säger att de ska stanna. Deras krav är fortfarande att Mubarak ska avgå.

Vilken sida står armén på – demonstranternas eller regeringens?

– Jag såg flera stridsvagnar just innanför barrikaderna i dag, alltså på demonstranternas ”område”. Demonstranterna menar att militären borde ha skyddat dem i går och inte släppt fram Mubaraks anhängare. Men i dag såg jag flera uppenbarligen fridfulla samtal mellan demonstranter och soldater i stridsvagnarna.

Hur ser oppositionen ut? Vad händer om Mubarak avgår eller störtas?

– Oppositionen består av en rad olika grupper – allt från politiska liberaler till Muslimska brödraskapet. Ett problem är att oppositionen saknar en självklar ledare – som Lech Walesa i Polen eller Vaclav Havel i Tjeckoslovakien när kommunistregimerna där föll i slutet av 1980-talet. Den förre IAEA-chefen och fredspristagaren Mohamed ElBaradei nämns som en möjlig övergångsledare. Men det är osäkert vilket stöd han har.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.