Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fridolin utvisas från Israel

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp), som på nyårsaftonen greps av israelisk militär på Västbanken, slängdes på nyårsdagen ut ur Israel av landets regering. Han beräknas landa i Sverige på fredagsförmiddagen.

Ännu en svensk drabbade på torsdagen samman med israelisk militär och skadades lindrigt av en gummikula. Israeliska inrikesministeriet beslöt på nyårsdagens morgon att utvisa de två fängslade svenskarna, riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp) och aktivisten Fredrik Batzler, medlem i propalestinska International solidarity movement (ISM).

Fridolin och Batzler greps på nyårsaftonen tillsammans med ett antal internationella och israeliska aktivister av israelisk militär under en demonstration utanför byn Budrus mot Israels barriärbygge längs Västbanken. Under ett antal timmar förhördes svenskarna både av polis och representanter för Israels inrikesministerium. De anhölls sedan, anklagade för att otillåtet ha befunnit sig på militär mark

-Det var mycket formella förhör. Polisen frågade oss vilka vi är och vad vi gör i Israel och så vidare, berättar Gustav Fridolin på telefon till TT.

Han säger också att han uppfattade det som om personalen från inrikesdepartementet tyckte att närvaron av en svensk parlamentariker var besvärande. Nyårsnatten tillbringade de två svenskarna i en poliscell i Ariel, en av de största bosättningarna på Västbanken, mellan Ramallah och Nablus.

Både Sveriges generalkonsul Göran Berg och ISM:s advokat Gaby Lasky besökte Fridolin och Batzler i arresten under torsdagen, och enligt Berg mådde båda ''efter omständigheterna väl''.

När utvisningsdomen kom hade svenskarna tre dagar på sig att överklaga beslutet. Men Fridolin valde att inte göra det. Miljöpartiet meddelade på torsdagseftermiddagen att Fridolin landar på Arlanda mellan klockan nio och tio på fredagsmorgonen.

Däremot har UD fått uppgifter om att Batzler tänker överklaga deportationsdomen. Gustav Fridolin och Fredrik Batzler kom till Budrus på nyårsaftonens morgon för att delta i bybornas protester mot barriärbygget, och de berättar att militären sköt med gummikulor, skarp ammunition, tårgasgranater och ljusgranater. De uppger också att de blev slagna med batong och släpade längs marken av militären.

Ytterligare en svensk ISM-aktivist, Henrik Stålsmeden från Göteborg, kom på nyårsdagen i delo med israelisk militär i Budrus under en ny demonstration. Stålsmeden träffades av en gummikula i bröstet, men skadades bara lindrigt.

-Jag hade tur. Den som sköt mig var ganska långt borta, så jag har bara fått blåmärken och känner mig öm, säger han när TT når honom hos en palestinsk familj i Budrus.

Där ska han och ett antal andra aktivister tillbringa natten.

-Befolkningen känner sig tryggare när vi fredsaktivister finns här.

International Solidarity Movement (ISM)

ISM, International Solidarity Movement, är ett nätverk med medlemmar från hela världen som stödjer palestinierna.

När israeliska grävmaskiner sätts in för att riva bostadshus i Gazaområdet eller på Västbanken kedjar ISM-medlemmar fast sig vid husen. Att riva bostadshus på ockuperat område är ett brott mot internationella konventioner, och ISM menar sig uppfylla vad alla länder som undertecknat exempelvis Genèvekonventionerna har förbundit sig att arbeta för.

Tidigare i veckan deltog tre svenskar i ett försök att hindra rivningen av ett hus nära Nablus på Västbanken.

När den israeliska armén avhyser ISM-aktivisterna händer det att de kommer till skada. I israelisk press förekommer en diskussion om soldaternas användande av skarpa skott mot aktivisterna.

För ett år sedan dödades en amerikansk ISM-aktivist, Rachel Corrie, av en grävmaskin i Gazaområdet när hon ställde sig i vägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.