Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Frihetsgudinnan öppnas

Dödläget för USA:s budgetstrid fortsätter. Men nu har turistnäringen börjat tröttna. Nationalparker och monument i USA kommer att öppnas igen, bland dem Frihetsgudinnan och Grand Canyon.

Delstaterna New York, Arizona, Colorado och Utah har enats om att finansiera sina sevärdheter i väntan på att statsapparaten fungerar fullt ut igen.

I New York lägger delstaten 369.300 dollar på att hålla Frihetsgudinnan öppen i sex dagar, från lördagen till den 17 oktober då USA beräknas slå i skuldtaket på 16.700 miljarder dollar om ingen lösning har nåtts. Arizona lägger 651.000 på Grand Canyon.

Men någon lösning är ännu inte i sike, men man är närmare en lösning än för några dagar sedan, enligt Vita husets talesman Jay Carneys uttalande efter fredagens möten mellan president Barack Obama och republikanerna om skuldtaket och stängningen av statsapparaten.

Om kongressen antog ett ”rent” förslag om en kortvarig höjning av lånetaket, utan några politiska villkor, skulle presidenten skriva under, även om han vill ha en längre period, sade Carney.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.