Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/frisorsalonger-lockar-nar-frankrike-oppnar-men-manga-misstror-macrons-linje/

Världen

Frisörsalonger lockar när Frankrike öppnar – men många misstror Macrons linje

02:28. Frankrike började på måndagen öppna samhället efter åtta veckors nedstängning. Hårfrisörer, många affärer och lågstadieskolor fick slå upp portarna.

PARIS. Frankrike började på måndagen öppna samhället efter åtta veckors nedstängning. Hårfrisörer, många affärer och lågstadieskolor fick slå upp portarna.
Men sex av tio fransmän litar inte på att regeringen kan hantera öppningen, och åtta av tio tror att Emmanuel Macron ”döljer något” om coronakrisen, enligt en ny mätning.

Dörren till skönhetssalongen på Rue des Pyrénées i tjugonde arrondissementet i Paris öppnas var och varannan minut.

Telefonen ringer i ett – och Isabel Takac får nästan småspringa mellan kunderna. Men hon är lika glad för det.

– Jag älskar mitt jobb! Jag är så glad att få träffa kunder igen. I dag är det väldigt många, men det ordnar sig – har man tålamod så löser det sig alltid, säger den 46-åriga frisören med ett skratt.

Med ansiktsmasker och handsprit fick frisörerna öppna sina salonger igen.
Med ansiktsmasker och handsprit fick frisörerna öppna sina salonger igen. Foto: Mehdi Chebil

Det har bara gått några timmar sedan utegångsförbudet hävdes, och om det är något som invånarna i Paris verkar ha längtat efter under de nära åtta veckorna av nedstängning och strikta restriktioner för rörelse utomhus, är det just en klippning.

– Mitt hår var så tungt – jag kände mig inte glad när jag såg mig själv i spegeln. Så att få komma hit innebär för mig att få bli vacker igen. Det är en slags befrielse, för nu är ju utegångsförbudet slut, och i dag firar jag att jag får bli mig själv igen, säger 55-åriga Magali Lacousse, vars lockar faller för Isabels skarpa sax.

I salongen har de anställda munskydd på sig, kunderna erbjuds alkogel och mycket tid går till att säkra hygienen.

– Men sen handlar det också om att bara prata. Det lugnar också, säger Isabel Takac.

Det är lite svårt att vänja sig vid munskyddet.

– Det är svårt att andas, och glasögonen immar igen. Och så saknar jag att inte kunna le! Det är så viktigt, tycker jag – att kunna le mot andra, och att de ser det! 

Sylviane Cohen har precis fått en hårklippning.
Sylviane Cohen har precis fått en hårklippning. Foto: Mehdi Chebil

Några meter bort sitter 50-åriga Sylvaine Cohen tillbakalutad i en stol. Hon färgar om håret – för att ”bli presentabel”, som hon uttrycker det. Efter åtta veckors distansjobb ska hon på tisdagen återvända till det bankkontor som hon är anställd på.

– Det som oroar mig är inte att behöva träffa kollegor. Tvärtom. Det kommer att gå bra, om vi håller avståndet. Det som oroar mig är hur det blir i kollektivtrafiken. Om jag märker att det är för trångt i tunnelbanan tar jag nog cykeln i stället. I alla fall så länge det inte regnar, säger Sylvaine Cohen.

Den oron delar hon med många i Paris. 

När fler än 400.000 affärsverksamheter och tusentals lågstadieskolor gradvis öppnar ökar trycket på kollektivtrafiken.

En del rapporter kom på måndagen om trängsel i Paris, vilket delvis berodde på bristande kapacitet på bussar och i tunnelbanan.

Tunnelbanan i Paris.
Tunnelbanan i Paris. Foto: Mehdi Chebil

På grund av många sjukskrivningar kan endast omkring 80 procent av kollektivtrafiken vara i gång. 

Emmanuel Macrons regering har infört munskyddstvång på tåg, bussar och spårvagnar för att minska risken för smittspridning. Den som inte bär munskydd kan få böter på 135 euro. Därtill får man nu bara åka kollektivt i rusningstid om man har ett intyg från sin arbetsgivare.

Paris borgmästare Anne Hidalgo vill att Parisborna ska ta cykeln till jobbet istället. Cykelfiler har i all hast upprättats på många gator, och den tre kilometer långa Rue de Rivoli, som passerar Louvren i centrala Paris, har helt stängts av för biltrafik.

Herve Jacquemin arbetar i en cykelaffär.
Herve Jacquemin arbetar i en cykelaffär. Foto: Mehdi Chebil

I en cykelaffär nära Place de la République står 35-årige Hervé Jacquemin och jobbar febrilt. 

– Det är tre eller fyra gånger fler kunder som en normal majmånad. Vi får in väldigt många reparationer, men framför allt vill folk köpa nya cyklar, säger han.

Parisregionen är fortfarande den region i landet där covid-19 sprids mest. En tredjedel av de fler än 26.000 franska dödsfallen i covid-19 har skett här.

Intensivvården är ansträngd, även om antalet patienter minskar dag för dag. En rädsla finns för en andra våg i spåren av öppnandet. 

– Jag tycker inte att regeringen skött det här bra. Ta bara det här med munskydden. Först skulle vi absolut inte ha dem på oss – och nu måste vi plötsligt ha dem på oss i kollektivtrafiken. Och så detta med testerna. Det har de inte skött bra heller, säger Hervé Jacquemin.

Praktikanten, 17-åriga Matthieu, lagar en cykel under överinseende av Herve Jacquemin.
Praktikanten, 17-åriga Matthieu, lagar en cykel under överinseende av Herve Jacquemin. Foto: Mehdi Chebil

Mer än 60 procent av fransmännen litar inte på att regeringen kan hantera kollektivtrafiken och öppningen av skolorna, och 80 procent tror att Emmanuel Macron ”har döljt något” om coronakrisen, enligt en ny mätning. Presidentens popularitetssiffror har fallit med sex procentenheter på en månad.

Samtidigt höjer oppositionen rösten. Såväl extremhögerns Marine Le Pen, som vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon tycker att öppningen av samhället kommer för tidigt. 

Inte minst mot bakgrund av de bakslag som rapporteras från Kina och Sydkorea, där barer får stänga och skolstarter skjuts upp. 

Le Pen kräver munskyddstvång i hela Frankrike. Hon kallar skolornas gradvisa öppnande för ”orimligt” och hävdar att hon ska sammanställa en ”svart bok” över Macrons påstått bristfälliga hantering av krisen.

Att de politiska insatserna är på väg att höjas märks även på andra sidan av Engelska kanalen, där Storbritanniens premiärminister Boris Johnson pressas av den nya Labourledaren Keir Starmer och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Och det trots att Johnson valt att skjuta öppnandet av affärslokaler och skolor framåt i tiden – åtminstone till i början av juni.