Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fritt fram för kvinno- och barnmisshandel i Ryssland

Ryska duman.
Ryska duman. Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP

Snart är det fritt fram för ryska män att slå sina fruar och barn. Parlamentet godtog på onsdagen med stor majoritet ett förslag om att avskaffa lagen om våld inom familjer. Bara två ledamöter röstade emot.

På onsdagen genomfördes den andra av tre så kallade läsningar i duman, parlamentets underhus, och 358 ledamöter röstade ja medan två röstade nej. På fredag väntas den tredje och sista omröstningen passera.

Resultatet blir att brottet ”misshandel inom familjer” tas bort från brottsbalken och blir en administrativ förseelse, såvida misshandeln inte leder till ”väsentlig kroppsskada”.

Foto: Alexander Zemlianitjenko

Olga Batalina talar i duman inför omröstningen. Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP

Det är två ultrakonservativa ledamöter, Olga Batalina från president Putins maktparti Enade Ryssland, och Jelena Mizulina från partiet Ett Rättvist Ryssland, tidigare känd som kvinnan bakom förbudet mot ”homopropaganda”, som ligger bakom förslaget som är tänkt att gynna ”starka ryska familjer”.

– Man vill inte att folk ska spärras in i två år och stämplas som kriminella för en örfil, säger Mizulina i en kommentar.

Den rysk-ortodoxa kyrkan ger sin välsignelse till lagändringen och uttalar sig i ett officiellt uttalande för barnaga:

”Om det är rimligt och utförs med kärlek så är kroppsstraff en grundläggande rättighet som Gud har gett föräldrar”.

Enligt officiell statistik begås 40 procent av alla våldsbrott i Ryssland inom familjer. Frivilligorganisationer som arbetar mot kvinnomisshandel tror att den verkliga siffran är långt högre, och Larisa Ponarina från Anna Center säger till Moscow Times att mer än 14.000 ryska kvinnor mördas av sina män årligen.

Flera konservativa lobbyorganisationer har länge arbetat för att avkriminalisera familjevåldet och ”stärka familjerna”. En av dem berättar på sin hemsida om ett upprörande fall:

”En mamma smiskade sin son för att han hade tittat på porr. När hans lärare såg blåmärken anmälde de och mamman fick betala 8.000 rubel (1.200 kronor) i böter. Föräldrar har ingen makt att uppfostra längre”.

Vjatjeslav Volodin, dumans talman, betonar att en majoritet av folket är för avkriminaliseringen.

– Vi har tittat på analyser och opinionsmätningar som visar att en majoritet – 59 procent – anser att man inte ska se strikt på sådana obetydliga konflikter som inte leder till hälsomässiga skador, säger han till Interfax.

En rad organisationer har ansökt om att få demonstrera mot avkriminaliseringen på lördag i centrala Moskva, men fick nej av myndigheterna med hänvisning till platsbrist.

Fakta. Utbrett våld i hemmet
  • Officiell statistik visar att omkring 40 procent av alla våldsbrott i Ryssland begås inom familjen. Men enligt forskning är problemet ännu allvarligare. Enligt en studie från 2013 begås över 80 procent av våldsbrotten mot kvinnor i Ryssland av en make eller sexpartner.
  • Upp till 36.000 kvinnor och 26.000 barn möter våld inom familjen varje dag, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Källa: Human Rights Watch

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.